Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zachraňovali opusteného Čecha s vybitým mobilom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - Horská služba dnes vo Vysokých Tatrách zachraňovala českého turistu, ktorého vraj jeho kamaráti nechali unaveného a samého prečkať noc pod vrcholom Veľkej Svišťovky (2038 metrov na morom). Horská záchranná služba (HZS) to dnes napísala na svojej internetovej stránke.

Čecha (50) našli podchladeného s vybitým mobilným telefónom a previezli ho do nemocnice. Skupina troch Čechov podľa horských záchranárov vyrazila v pondelok na výlet zo Skalnatého plesa smerom na chatu pri Zelenom plese. Rozdelili sa vraj, keď ich zastihol dážď. Dvojica pokračovala ďalej na chatu, ich 59-ročný kolega sa však unavený rozhodol stráviť noc pod vrcholom, hoci mal veci na núdzové prenocovanie premočené.

"Takéto počínanie kolegov turistov, ktorí sa spoločne vydali na turistiku, a nepokračovali svorne až do plánovaného cieľa, ale nechali kamaráta samého, je v horách veľkou chybou, ktorá mohla mať aj vážnejšie následky," upozornila HZS.

Horských záchranárov zalarmovali iní turisti, ktorí Čecha na ďalší deň ráno objavili. Záchranná akcia sa ešte oneskorila, keďže na mieste bol slabý signál pre mobilné telefóny a turistom sa podarilo privolať pomoc až dole na chate.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu