Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Smer sa dnes pokúsi odvolať v parlamente Sulíka

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najsilnejšia opozičná strana Smer-SD sa dnes v parlamente pokúsi odvolať predsedu Národnej rady Richarda Sulíka (SaS). Vyčíta mu jeho postoj k referendu, ktoré iniciovali zástupcovia SaS, ako aj údajné Sulíkove prešľapy proti protokolu.

Na zosadenie šéfa snemovne však nemá Smer-SD dostatok hlasov ani v prípade, že sa k nemu pridá opozičná SNS. Sulík bude prvým vládnym politikom, ktorý bude čeliť po júnových parlamentných voľbách odvolávaniu.

Bývalý premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico šéfovi parlamentu vytkol, že vládna SaS nenominovala žiadneho zástupcu do ústrednej komisie, ktorá bude dohliadať na septembrové referendum. Práve SaS pritom vyzbierala medzi ľuďmi viac ako 350.000 podpisov, aby plebiscit o zrušení koncesionárskych poplatkov či zúžení imunity poslancov prezident vypísal. Fico tiež naznačil, že Sulík vraj chce ovplyvniť výsledky referenda. Odvolal sa na výrok šéfa snemovne, že dôležitejší než účasť v ústrednej referendovej komisii sú zástupcovia v okrskových komisiách. Sulík už skôr priznal, že SaS svojho zástupcu do komisie nestihla nominovať.

Lídrovi opozície sa najnovšie tiež nepáčia listy, v ktorých sa Sulík obrátil na starostov, aby prostredníctvom verejných rozhlasov vyzvali ľudí k účasti na referende.

Predseda parlamentu tiež čelil kritike za to, že prišiel nevhodne oblečený na stretnutie s veľvyslancami.

Na odvolanie predsedu snemovne je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov; tí o Sulíkovi rozhodnú v tajnom hlasovaní. Smer-SD disponuje v 150-člennej snemovni hlasmi 62 zákonodarcov, SNS zastupuje deväť poslancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu