Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Koalícia sa dohodla, DPH stúpne na 20 percent

Stretnutie koaličnej rady
Stretnutie koaličnej rady (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po päťhodinovom rokovaní sa včera koalícia stredopravých strán dohodla na zvýšení dane z pridanej hodnoty (DPH). Zo súčasných 19 percent by mala od budúceho roka stúpnuť na 20 percent.

Zástupcovia koalície vyhlásili, že zvýšenie sadzby DPH bude dočasné. Vzrásť by tiež mali sadzby spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ich výšku však vláda zatiaľ neoznámila. Od zmien kabinet očakáva, že sa zvýšia príjmy štátu a v budúcom roku sa podarí spolu s ďalšími opatreniami zmenšiť dieru vo verejných financiách o 1,7 miliardy eur.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) aj šéf parlamentu Richard Sulík (SaS) vinili z nutnosti zvýšiť DPH predchádzajúcu vládu Roberta Fica (Smer-SD). Tá podľa nich nesie zodpovednosť za to, že Slovensko bude podľa odhadov hospodáriť tento rok s deficitom takmer osem percent z výkonu ekonomiky, hoci schodok by mal byť podľa medzinárodných pravidiel do troch percent hrubého domáceho produktu (HDP). Fico v minulosti zase poukazoval na to, že hospodárstvo krajiny rastie vysokým tempom a súčasná vláda sa zámerne snaží zveličovať ekonomické problémy.

"Hovoríme tomu Ficova daň, je to jedno percento, ktoré má pomôcť zaplatiť tie dlhy, ktoré vznikli nezaplatenými faktúrami, zadlžovaním detí," vyhlásila o zvýšenej sadzbe DPH Radičová.

So zvýšením DPH napokon súhlasila aj SaS, ktorá ho odmietala, do rozpočtu chce vláda takto priniesť dodatočných 160 miliónov eur. "Vnímame to ako kompromis," reagoval Sulík. Pôvodne sa uvažovalo o zvýšení DPH na 21 percent.

Sadzba by sa však mala vrátiť na súčasnú úroveň akonáhle deficit verejných financií klesne pod tri percentá HDP, vláda ho plánuje dosiahnuť v roku 2013. Doposiaľ znížená DPH na lieky, zdravotnícke pomôcky a knihy ostane na úrovni desiatich percent. Naopak koalícia mieni zrušiť výnimku z obdobia Ficovej vlády a na potravinové výrobky "z dvora" už nebude platiť šesťpercentná sadzba, ale 20-percentná.

Nahor by mali ísť tiež dane z piva a cigariet; vláda tiež ohlásila, že koalícia plánuje zaťažiť zdravotnými odvodmi dividendy. Ľudia už taktiež nebudú môcť napríklad poberať starobný dôchodok a zároveň pracovať vo verejnej správe, tri rôzne úrovne paušálnych výdavkov živnostníkov sa zjednotia na 40 percent. Celkovo chce koalícia zvýšiť príjmy štátu asi o 800 miliónov eur.

Znižovať schodok verejných financií plánuje koalícia taktiež šetrením, jednotlivé ministerstvá a štátne úrady by mali znížiť svoje výdavky v priemere o desať percent. Škrty na mzdách by sa mali týkať 2600 ústavných činiteľov, členov dozorných rád a predstavenstiev v štátnych podnikoch. Znížiť by sa mali aj bežné a kapitálové výdavky ministerstiev, ušetriť chce kabinet aj efektívnejším verejným obstarávaním; celkovo 900 miliónov eur.

Naopak nezmené by sa mali zostať vymeriavacie základy na výpočet odvodov, sociálne odvody by sa nemali platiť z pracovných dohôd.

Fico zámer zvýšiť DPH počas uplynulého víkendu kritizoval. Tvrdil že povedia k zdraženiu tovarov, a to vo väčšej miere negatívne pocítia chudobnejší, než bohatší ľudia. Radičová so Sulíkom naopak očakávajú, že nárast sadzby DPH bude taký nízky, že obyvatelia v obchodoch viac platiť nebudú musieť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu