Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Heslo nbusr123 fungovalo už 5 rokov pred hackerským útokom

NBÚ
NBÚ

BRATISLAVA - Heslo nbusr123, vďaka ktorému sa v apríli 2006 dostali do systému Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) hackeri, fungovalo už asi päť rokov pred tým. Na dnešnom pojednávaní s obžalovanými z hackerského útoku to povedal zástupca firmy, ktorá NBÚ dodávala servre a zariadenia.

Podľa prokurátora to môže byť pre dvoch obžalovaných študentov poľahčujúca okolnosť. Rozsudok by mal padnúť v polovici októbra. "Heslo vzniklo v roku 2001 ako testovacie heslo, po dodávke to mali zamestnanci úradu zmeniť," uviedol dnes pred Okresným súdom Bratislava V Ján Tóth z firmy Netlab.

"Na strane NBÚ došlo k pochybeniu v tom zmysle, že nezmenili toto skúšobné alebo počiatočné prevádzkové heslo," reagoval prokurátor Ján Šanta. Chyba sa stala v čase, keď sa vytvorenie úradu len pripravovalo. Či bol za ňu niekto potrestaný, nie je známe. Hovorkyňa NBÚ Blažena Zimanová povedala, že sa k procesu nebudú vyjadrovať. Podľa prokurátora by však za incident mali pykať hackeri, ktorí heslo použili v apríli 2006, odpojili NBÚ od internetu a ovládli jeho e-mailovú poštu.

Po medializácii prípadu polícia na základe internetovej komunikácie, súvisiacej s útokom na NBÚ, z útoku obvinila študentov Jakuba Červeného a Patrika Lenárta. Obaja sa k tomu nepriznávajú a tvrdia, že polícia nemá dôkazy, na základe ktorých by ich mohla jasne identifikovať. Podľa prokurátora poškodili dobrú povesť úradu, ktorý vydáva bezpečnostné previerky a porušili tajomstvo prepravovaných správ. Študentom hrozí v prípade dokázania viny až trojročné väzenie.

Šanta pôvodne uviedol, že ak sa priznajú, nebude pre nich žiadať žiaden trest. Poľahčujúcou okolnosťou podľa neho je aj to, že hackeri poukázali na chybu v systéme. Dnes tiež Šanta uznal, že päťročná doba, počas ktorej heslo mohol využiť hociktorý užívateľ internetu, znížila stupeň spoločenskej nebezpečnosti prieniku do NBÚ.

Ten zhromažďuje množstvo údajov o ľuďoch, na základe ktorých potom rozhodne, či v prípade uchádzania sa o miesto v štátnej službe dostanú previerku na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami. Národný bezpečnostný úrad vznikol 1. júla 2001 na žiadosť NATO ako ústredný orgán štátnej správy na ochranu utajovaných skutočností a šifrovú službu. Podľa jeho hovorkyne začal pôsobiť od 1. novembra 2001.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu