Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Na odpočtoch DPH chceli obrať štát o 2,5 milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Viaceré stavebné spoločnosti sa v minulosti pokúsili obrať štát na neoprávnených odpočtoch dane z pridanej hodnoty (DPH) o 2,5 milióna eur. O daňovom podvode dnes novinárov informoval námestník Daňového riaditeľstva Ivan Nátan. Kontrolóri zistili daňové úniky pri obchodoch firiem s fiktívnymi stavebnými, demolačnými či geodetickými prácami.

"Dodávateľ s odberateľom sa dohodli, aký druh práce bude predmetom fakturácie a následne boli vystavené požadované faktúry," uviedol Nátan. Upozornil, že tovar či služby však neboli nikdy dodané. Faktúry následne slúžili na to, aby si odberatelia fiktívnych služieb uplatnili nadmerný odpočet DPH.

Daňoví kontrolóri preverili 34 firiem, "obchod" však riadila jedna z nich, takzvaná "fabrika na doklady", ktorá stavebným spoločnostiam po celej krajine ponúkala možnosť vystaviť faktúru za nikdy nedodanú službu. Odberateľmi fiktívnych služieb boli podľa Nátana stavebné firmy, ktoré vykonávali serióznu podnikateľskú činnosť.

"Vytvárali hodnoty pre skutočných odberateľov a vykazovali tržby, z ktorých im vznikli daňové povinnosti. Dodávateľ faktúr im však ponúkol možnosť zníženia vlastných daňových povinností," popísal priebeh nelegálneho obchodu Nátan. Odhalené spoločnosti budú musieť okrem v minulosti uplatneného odpočtu z DPH zaplatiť aj pokutu. Daňový úrad podal v minulosti v tejto veci tri trestné oznámenia a vydal predbežné opatrenia.

"Zakázali sme firmám nakladať s hnuteľným a nehnuteľným majetkom, niektorým sme zmrazili účty, všetko za účelom získania peňazí pre štátny rozpočet," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu