Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Fronc: Vysokoškolský zákon začína pôsobiť, kvalita sa zvyšuje

Minister školstva Martin Fronc
Minister školstva Martin Fronc

BRATISLAVA - Vysokoškolský zákon z roku 2002 začína pôsobiť a prináša pozitívne zmeny. Myslí si to minister školstva Martin Fronc, ktorému je ľúto, že parlament na májovej schôdzi neschválil aj "vinou koaličného partnera" zákon o študentských pôžičkách.

Vďaka nemu by sa totiž podľa ministra vytvoril ešte väčší priestor na zlepšovanie kvality vysokých škôl. Doposiaľ sa podľa Fronca podarilo vďaka platnej legislatíve skvalitniť obsah, pedagogické obsadenie škôl a zdôraznil aj to, že na kvalitu ide viac peňazí. Podľa kvalitatívnych ukazovateľov si školy už dnes rozdeľujú zhruba štvrtinu prostriedkov, čiže asi 2,7 miliardy korún.

V súvislosti so skvalitnením obsahu minister vyzdvihol, že Akreditačná komisia už posúdila vyše 2 500 študijných programov, z toho 2 100 schválila a 400 nie. Akreditáciou sa tak uzavrel proces, ktorým sa slovenské vysoké školy prispôsobili európskym podmienkam. Okrem toho by od jesene mal odštartovať proces komplexných akreditácií, ktorý potrvá šesť rokov, jeho výsledkom bude vyčlenenie tzv. výskumných univerzít.

Minister tiež predstavil rebríčky univerzít, v ktorých sa umiestnili podľa rôznych kritérií. Podľa výkonov v pedagogickej činnosti dopadla najlepšie bratislavská Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita. Najhoršie sa umiestnila komárňanská Univerzita Jánosa Selyeho a Akadémia umení v Banskej Bystrici. Menšie univerzity dominovali pri hodnotení počtov a kvalifikačnej štruktúry učiteľov. Najlepšie sa umiestnila Vysoká škola múzických umení v Bratislave a Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach.

Fronc zdôraznil, že kvalitatívne ukazovatele môžu pomôcť pri ďalšom hodnotení vysokých škôl. Nápomocné môžu byť aj pre vznikajúce evalvačné agentúry - ARRA a EVA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu