Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

ZMOS: Peniaze na zvýšené platy učiteľov MŠ a ZUŠ budú chýbať

BRATISLAVA - Na zvýšené platy učiteľov základných škôl (ZŠ) peniaze budú, problémy budú s peniazmi na platy učiteľov materských škôl (MŠ) a základných umeleckých škôl (ZUŠ). Na dnešnej tlačovej besede v Bratislave o tom informoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora.

Podľa Sýkoru to vyplynulo zo stredajšieho rokovania s ministrom školstva Martinom Froncom, na ktorom sa mu síce podarilo získať 130 miliónov korún navyše na platy učiteľov ZŠ, ale o financovaní platov učiteľov MŠ a ZUŠ sa nedohodli. Ako ďalej uviedol, na zvýšené platy učiteľov MŠ a ZUŠ je potrebných približne 100 miliónov korún navyše, tie chce Sýkora získať z rezervy vlády.

"Chceme peniaze od vlády, lebo platy sme nezvyšovali my, ale poslanci v parlamente," skonštatoval Sýkora. Rokovať o peniazoch na platy učiteľov MŠ a ZUŠ chce s ministrom financií Ivanom Miklošom o desať dní.

Sýkora tvrdí, že učitelia základné platy, ktoré sa im zvýšili od tohto mesiaca, dostanú, peniaze na pohyblivé čiastky ich platov však budú podľa neho chýbať. "Zriaďovatelia škôl by pri zostavovaní platových dekrétov mali zvážiť, čo uvedú v nenárokovateľných položkách," upozornil Sýkora a dodal, že s určovaním pohyblivých zložiek by mali počkať do jesene, či nebude jasné, koľko peňazí z rozpočtu na ne ostane. Sýkora si myslí, že práve v októbri by mali spoločne s vládou uzavrieť problematiku platov učiteľov MŠ a ZUŠ.

Učiteľom regionálneho školstva sa platy zvyšovali od 1. júla. Najväčšie zvyšovanie platov za posledných 15 rokov sa pritom dotkne predovšetkým mladých pedagógov, ktorým sa mzdy v ojedinelých prípadoch zvýšia až o 20 percent. Všetkým pedagógom je zaručené zvyšovanie platov o päť percent. Ak v odôvodnených prípadoch zriaďovatelia školských zariadení deklarujú, že im peniaze na platy pedagógov chýbajú, ministerstvo to bude riešiť.

Svoje nároky však musia presne dokladovať, pričom svoje požiadavky by mali nahlásiť cez krajské školské úrady. Každý zriaďovateľ však musí preukázať opodstatnenosť svojich nárokov. Musí predložiť presné údaje o skutočnom počte učiteľov a o skutočnom čerpaní miezd za minulý rok a za prvý štvrťrok 2005.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu