Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Skončil sa štátny smútok za obete streleckej masakry

Slovensko dnes smútilo za obete masakry
Slovensko dnes smútilo za obete masakry (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko dnes smútilo za obeťami pondelkovej masakry, pri ktorej 48-ročný muž zastrelil sedem ľudí a zranil ďalších 15 osôb. Desaťhodinový štátny smútok, počas ktorého bola zakázaná prevádzka hazardných hier a vlajky spustené na pol žrde, sa skončil o 18:00.

Obete streľby si minútou ticha pripomenuli aj viaceré školy, verejnoprávna televízia stiahla z programu zábavné relácie. Presný motív šokujúceho činu polícia zrejme nezistí, médiá špekulovali o susedských sporoch i rasovom motíve.

"Zistiť ten motív a objektívne povedať, že toto bol motív, to je možno nereálna úloha. Preto, lebo sa zrodila v jeho hlave a v jeho hlave aj zostala," vyhlásil dnes policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Útočník pred svojou smrťou zastrelil šesť členov jednej rodiny, ktorá podľa médií nebola čisto rómska ani obzvlášť konfliktná; siedmou zavraždenou bola 52-ročná žena. Muž s údajnou záľubou v zbraniach okrem toho zranil ďalších 15 ľudí. Trojica policajtov v snahe zneškodniť strelca údajne vypálila 15 rán, smrtiacu ranu podľa polície vystrelil zo samopalu člen špeciálneho policajného komanda. Útočník, ktorý aktívne pôsobil vo zväze vojakov v zálohe, vzápätí obrátil vlastnú zbraň proti sebe. Po zastrelení mal pri sebe osem zásobníkov do samopalu a päť zásobníkov do dvoch krátkych guľových zbraní. Susedia ho označili za tichého a utiahnutého čudáka, ktorý sa ani nepozdravil.

Zdravotný stav väčšiny zranených sa podľa hovorkyne bratislavskej univerzitnej nemocnice Rút Geržovej zlepšil. Výnimkou je ťažko poranený 33-ročný Čech, ktorý naďalej leží v umelom spánku.

Sústrasť obetiam najväčšej tragédie svojho druhu v novodobej histórii krajiny vyjadrili desiatky ľudí už v stredu podpismi do kondolenčnej knihy na Úrade vlády. Arcibiskup Stanislav Zvolenský v tento deň celebroval za obete tragédie omšu v bratislavskom Dóme svätého Martina.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu