Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vyvraždená rodina nemala byť ani rómska ani konfliktná!

Devínska N. Ves v pondelok
Devínska N. Ves v pondelok

BRATISLAVA - Rodina, vyvraždená počas pondelňajšieho masakru v Devínskej Novej Vsi, pri ktorom útočník zastrelil sedem ľudí a potom spáchal samovraždu, nebola ani prevažne rómska, ani nijako zvlášť konfliktná. Majiteľka bytu nebola Rómka a nemala zlú povesť, informovali dnes niektoré média.

Zlú povesť mali mať jej dcéra a vnučka. K rómskemu etniku patrili len ich životní partneri a niektoré návštevy. Spochybnuje sa tak teória o neprispôsobivých susedoch a rasovom motíve činu.

"Mnohé médiá v tom majú jasno. Pri streľbe išlo podľa nich o rasovo motivovanú hromadnú vraždu. Rodina pani Slezákovej, ktorú vyvraždil Ľubomír Harman, však nebola čisto rómska. Rómovia boli len muži, ženy nie," píše dnes denník Sme.

Išlo snáď o susedské spory? Pani Slezáková žila v jednoizbovom byte s ďalšími tromi príbuznými. Podľa susedky, ktorá býva na rovnakom poschodí, to boli slušní ľudia. "Vždy pozdravili," povedala denníku pani Lýdia.

"Aj doma mali čisto," dodáva pani Marta, ďalšia susedka. Zlé meno rodine podľa susediek robila len dcéra starej pani Ružena Halászová s vnučkou Michaelou, ktoré ju chodili navštevovať. Matka s dcérou na susedky pôsobili ako bezdomovkyne.

Pani Slezáková ich vraj často ani nepúšťala do bytu. Urobila im kávu, tú ale pili predo dvermi alebo na lavičke pred vchodom a rozprávali sa.

Zaujímavý je aj ďalší fakt: hoci rodina pani Slezákovej bola chudobná a poberala sociálne dávky, podľa starostu Devínskej Novej Vsi Vladimíra Mráza mala dôchodkyňa byt vo vlastníctve. Podľa denníka Pravda v ňom mali trvalý pobyt Jozefína Slezáková, Mária Slezáková a Stanislav Slezák. Podľa starostu neboli s rodinou Slezákovcov také problémy ako pred piatimi rokmi s Ruženou Halászovou.

Problémy s ňou ukázala päť rokov stará reportáž televízie Markíza. Podľa nej Halászová spolu s ďalšou členkou rodiny v dome rozbíjali susedom okná, poštové schránky a hrozili im smrťou. Problém vtedy riešila polícia aj miestny úrad. Pretože obe boli neplatičkami, mestská časť ich z bytu vysťahovala.

"Obe sa už pred piatimi rokmi odsťahovali do Petržalky. To, že sa Ružena Halászová ocitla v byte, kde sa vraždilo, bola možno náhoda a bola tam na návšteve, alebo tam bývala načierno," uviedol starosta Mráz.

Podľa susedov však Ružena Halászová v poslednej dobe Slezákovú často navštevovala. Otázka, prečo teda Ľubomír Harman strieľal, sa tak vracia k nemu. Rasový motív činu zostáva ťažko preukázateľný. Nevie sa, či neznášal Rómov, pretože nemal kamarátov, s ktorými by o tom hovoril.

Sú len náznaky staré desať rokov, že "neznášal ľudí tmavej pleti". Tými ale Slezákovci neboli. Pritom podľa susedov sa už pred tragédiou správal Harman ako čudák, "na rozdiel od Slezákových" ani nezdravil, poznamenal Sme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu