Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Motív strelca zostane v jeho hlave, tvrdí Spišiak

Policajný prezident Jaroslav Spišiak
Policajný prezident Jaroslav Spišiak (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Presný motív masakry v Devínskej Novej Vsi sa možno nepodarí odhaliť. Teórie, podľa ktorých išlo o susedské spory, alebo rasizmus vraha, sú spochybnené. Navyše, vrah bol samotár, do ktorého hlavy asi nevidel nikto.

"Zistiť ten motív a objektívne povedať, že toto bol motív, to je možno nereálna úloha. Preto, lebo sa zrodila v jeho hlave a v jeho hlave aj zostala," povedal Spišiak po rokovaní branobezpečnostného parlamentného výboru. Útočník mal podľa neho po zastrelení pri sebe osem zásobníkov do samopalu a päť zásobníkov do dvoch krátkych guľových zbraní. "Vyzerá to, že sa chystal buď skrývať, prestrieľať sa cez pokusy zadržať ho alebo bojovať až do úplného konca," dodal.

Strelec na sídlisku najskôr zavraždil šesť členov jednej rodiny. Spišiak povedal, že najmenej jedna z obetí rodiny bola v minulosti trestne stíhaná za výtržníctvo. Siedmou obeťou streľby na ulici sa stala 52-ročná žena. Muž sa následne dostal do prestrelky s policajtmi. Spišiak povedal, že pri snahe o zneškodnenie muža vystrelili traja policajti 15 rán. Útočník sa pri streľbe kryl za betónovými prekážkami. "Strieľali len na vzdialenosť, na akú sa mohli priblížiť, lebo boli sústavne pod paľbou," uviedol. Smrtiacu ranu vystrelil zo samopalu člen špeciálneho policajného komanda, muž však podľa polície následne obrátil vlastnú zbraň proti sebe.

Po streľbe ministerstvo vnútra ohlásilo, že navrhne sprísniť pravidlá držania zbraní. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) členom výboru oznámil, že poslancom parlamentu ich predloží v októbri. Tragédiu dnes v krajine pripomína štátny smútok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu