Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Štátny smútok vo štvrtok, odškodné 829,85 eura

Obyvatelia si uctili obete zapálením sviečok
Obyvatelia si uctili obete zapálením sviečok (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko si vo štvrtok pripomenie obete masakra v Bratislave oficiálnym štátnym smútkom. O jeho vyhlásení rozhodla vláda na mimoriadnom zasadnutí. Kabinet zároveň schválil aj odškodnenie príbuzných obetí tragédie a zranených osôb.

V pondelok 48-ročný útočník zastrelil samopalom v Devínskej Novej Vsi sedem ľudí. Strelca najskôr údajne smrteľne zasiahla policajná guľka a následne spáchal samovraždu.

Štátny smútok na vykonanie pietnej spomienky na obete tragédie sa začne o 8:00 a potrvá do 18:00. V tom čase budú vlajky stiahnuté na pol žrde, zakázané budú hazardné hry.

Pondelkový krvavý masaker otriasol celou krajinou, informovali o ňom aj mnohé svetové médiá. Útočník, ktorý bol podľa polície nezamestnaný a venoval sa aktivitám v klube vojakov v zálohe, zastrelil šesť členov rómskej rodiny zo susedstva. Pri paľbe na ulici prišla o život aj žena náhodne stojaca na balkóne. V bratislavských nemocniciach zostalo po útoku desať zranených, z toho traja v ťažkom stave.

Štát by mal poskytnúť pozostalým po obetiach tragédie a poraneným osobám dotáciu na humanitnú starostlivosť najviac vo výške 829,85 eura. Úrad práce v okrese Bratislava IV však najskôr prešetrí sociálne pomery žiadateľov, o vyplatení peňazí následne rozhodne ministerstvo práce. Na úhradu výdavkov vynaložených na pohreb štát vyplatí oprávnenému pozostalému na základe žiadosti príspevok vo výške 79,67 eura.

Naposledy Slováci oficiálne smútili v apríli tohto roka za obeťami poľského leteckého nešťastia, pri ktorom zahynuli vysokí predstavitelia Poľska vrátane prezidenta Lecha Kaczyńského s manželkou. Predtým, vlani v lete, bol vyhlásený smútok za dvadsiatimi obeťami výbuchu v bani v Handlovej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu