Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Polročné vysvedčenie by malo nahradiť písomné hodnotenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Žiaci základných a stredných škôl by v budúcnosti nemali dostávať polročné vysvedčenie. Tradičné vysvedčenie na špeciálnom tlačive by malo nahradiť písomné hodnotenie.

Vysvedčenie na pol roka dostanú len tí školáci, ktorí oň požiadajú. Vyplýva to z návrhu novely školského zákona, ktorý do pripomienkového konania predložilo ministerstvo školstva.

Nový spôsob hodnotenia podľa návrhu vypracuje učiteľ. Písomné hodnotenie pozitívnych i negatívnych výsledkov žiaka by vraj mohlo odbúrať stres a zvýšiť jeho motiváciu. Ak budú mať plnoletí školáci alebo rodičia neplnoletých detí záujem o polročné vysvedčenie, budú oň musieť požiadať písomne. Deti dostanú vysvedčenie iba na konci školského roka.

Ak normu schváli vláda a odobrí parlament, zmena začne platiť už v nastávajúcom školskom roku.

Návrh počíta aj s ohlásenou povinnou výučbou angličtiny, ktorá by mala na základných a stredných školách odštartovať až v septembri budúceho roka. Anglický jazyk, ktorý patrí medzi terajšími školákmi k najpopulárnejším, by mal byť povinný od prvého ročníka základných škôl.

Žiaci slovenských škôl si v súčasnosti môžu vybrať celkom zo šiestich cudzích jazykov; na vybraných školách prebieha tiež výučba v jazykoch národnostných menšín. Prvý cudzí jazyk si volia tretiaci, druhý si priberajú žiaci v šiestom ročníku základnej školy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu