Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Galko posiela Smer na záplavy s trápnymi vesielkami

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Výmena medzi ministrom obrany Ľubomírom Galkom a lídrami Smeru pokračuje. Galko by podľa svojich slov rád videl Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Pavla Pašku a Jaroslava Bašku, ako vycestujú za občanmi do povodňami postihnutých oblastí a ľuďom vysvetľujú, prečo nemôžu vojaci plne využívať člny nakúpené rezortom v roku 2008.

Reagoval tak na vyjadrenie Smeru-SD, ktorý zverejnenie nákupu člnov označil za odpútavanie pozornosti a snahu vyvážiť bezpečnostný škandál, spojený s jeho menom. Kaliňák v parlamente dokonca označil Galka za hochštaplera. „Pána Kaliňáka by som sa spýtal, čo si myslí o tomto podvode, kto tu bol podvodník, kto tu podviedol vojakov, kto tu podviedol občanov Slovenskej republiky,“ dodal minister.

Galko dnes opäť vyzval vedenie Smeru-SD, aby vysvetlili "nehorázne predražený nákup šiestich nafukovacích člnov bez verejného obstarávania," naviac bez motorov. To je podľa neho dôvod, prečo sa nedajú efektívne využiť napríklad pri povodniach. „Pýtam sa, či sú títo páni ochotní vysvetliť ľuďom v postihnutých oblastiach, že vojaci nemôžu plne využívať tieto člny, pretože boli nakúpené bez motorov,... či sú títo páni ochotní naložiť si do člna záchranný materiál a veslovať proti prúdu s tými trápnymi vesielkami, ktoré k člnom na smiech zakúpili.“

MO kúpilo bez verejnej súťaže šesť nafukovacích člnov Zodiac FC 470. Keďže člny kúpili bez motorov, nemôžu sa využívať na účely, pre ktoré sú určené, napríklad pri živelných pohromách. Člny sa podľa Galka dali obstarať o polovicu lacnejšie. Rezort 12. augusta v súvislosti s nákupom podal trestné oznámenie vo veci porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Informoval o tom hovorca rezortu obrany Richard Šümeghy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu