Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Voda z vyliatych tokov opäť ohrozila hornú Nitru

Záplavy v Žiari nad Hronom Zobraziť galériu (10)
Záplavy v Žiari nad Hronom

BANSKÁ BYSTRICA - Obce a mestá na hornej Nitre postihnuté víkendovými povodňami si od dažďov oddýchli iba na niekoľko hodín. Obyvatelia, ktorí dopoludnia čistili svoje domy a ulice od nánosov bahna, popoludní čelili ďalším dažďovým zrážkam a vyliatiu tokov. Stúpajúca hladina rieky ohrozovala mesto Handlová, problémy mali aj neďalekom Žiari nad Hronom a Kremnici. Vyliata voda skomplikovala dopravu na rýchlostnej ceste R1.

Primátor Handlovej vyzval občanov aby zabezpečili svoje domy a autá a pripravili sa na prípadnú evakuáciu. "Niektoré komunikácie sú opäť zaplavené a voda steká do Handlovky. Opätovne sa nám otvárajú miestne malé potôčiky," povedala hovorkyňa tamojšieho mestského úradu Jana Paulínyová. Dodala, že po víkendových povodniach nezvestná žena bola nakoniec u svojej známej; vodný živel si počas víkendu vyžiadal najmenej jeden ľudský život.
    
Vytrvalý dážď skomplikoval situáciu aj v okolí Žiaru nad Hronom a Kremnice. Niekoľko domov zaplavil miestny potok napríklad v obci Kopernica, podľa prednostu Obvodného úradu v Žiari nad Hronom Milana Žabku však zatiaľ nemuseli nikoho evakuovať. "Problémy spôsobuje prerušená dodávka elektrickej energie, obyvatelia tak nemôžu čerpať vodu z domov," povedal Žabka. Obmedzená je pre zaplavenú vozovku aj premávka na rýchlostnej ceste R1 pri Žiari nad Hronom. V meste okolo 18:00 prestalo pršať. Prívalové zrážky potrápili aj obyvateľov sídliska Sásová v Banskej Bystrici, kde sa voda valila pomedzi bytové domy. Voda tiež zaliala časť obce Jalovec v Pievidzskom okrese.
    
Hladiny riek sa prudko zvýšili aj na severe Slovenska v okolí Martina. Voda poškodila v obci Dražkovce cesty a podľa televízie TA3 tam museli evakuovať niekoľko rodín. Záplavy postihli aj obec Sklabiňa.
    
Povodňami sa bude zaoberať vláda, ministerstvo financií plánuje na záchranné práce vyčleniť 11 miliónov eur. Úrad vlády informoval, že premiérka Iveta Radičová prerušila dovolenku v Chorvátsku a vracia sa do vlasti. V utorok by mala navštíviť regióny postihnuté záplavami.

Postihli záplavy vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu