Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na prieskum obcí ohrozených zosuvmi pôjde milión

Zosuvy pody v Nižnej Myšly
Zosuvy pody v Nižnej Myšly

BRATISLAVA - Štát poskytne milión eur na geologický prieskum oblastí, ktoré v máji a júni postihli rozsiahle povodne a následné zosuvy pôdy. Rozhodla o tom dnes vláda. Prieskumné vrty by sa mali uskutočniť pred jesennými dažďami v najviac poškodených lokalitách, kde závaly ohrozujú okolo 250 domov.

Opraviť by sa mali aj hrádze či priepusty, ktoré poškodil vodný živel. Nedávne záplavy spôsobili škody za takmer 700 miliónov eur. Povodne zničili domy, cesty či úrodu na poliach; vo vyše 150 lokalitách na celom Slovensku spôsobili zosuvy pôdy. Predchádzajúce vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vyčlenila na pomoc ľuďom postihnutým záplavami 25 miliónov eur, premiérka Iveta Radičová poskytla na odstraňovanie následkov 8,85 milióna eur.

Výsledkom geologického prieskumu by mali byť opatrenia, ktoré zabránia ďalším škodám na majetku ľudí. Prvé kolo výskumných prác sa uskutoční v 25 obciach, kde sú podľa ministerstva pôdohospodárstva ohrozené nielen rodinné domy, cesty či obchody, ale aj životy ľudí. Prieskum by sa mal spraviť napríklad v Kapušanoch na východe krajiny, kde boli z dvoch desiatok domov evakuovaní obyvatelia; v ďalších 23 vraj žijú ľudia na vlastné riziko. V Chmelnici v okrese Stará Ľubovňa zas zával okrem rodinných domov poškodil cintorín, potrebná je exhumácia. Do zoznamu nie je zaradená jedna z najviac postihnutých obcí - Nižná Myšľa, kde na inžiniersko-geologický prieskum vyčlenili už skôr 119.000 eur.

Vláda počíta aj s obnovou stavieb, ktoré slúžia na ochranu pred povodňami. Na opravu vodným živlom poškodených hrádzí, mostov, zdrží či ciest vyčlenila niekoľko miliónov eur, ktoré neskôr plánuje preplatiť z Fondu solidarity Európskej únie. Radičovej kabinet už pred časom požiadal úniu o finančnú pomoc, prípadná výška príspevku i termín doručenia zatiaľ nie sú známe. Slovensko by podľa prepočtov ministerstva pôdohospodárstva mohlo z fondu získať 28,5 milióna eur. Zosuvy pôdy zasiahli podľa predbežných zistení ministerstva pôdohospodárstva 152 lokalít, na ktorých bolo zdokumentovaných 380 svahových deformácií. Mapovanie v súčasnosti pokračuje v okresoch Humenné, Snina, Svidník, Stropkov, Levoča a Vranov nad Topľou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu