Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Kotlebovcov ani Hlinu neobvinili, hneď ich prepustili

Polícia zatýka Mariána Kotlebu
Polícia zatýka Mariána Kotlebu

BRATISLAVA - Proti desiatke ľudí, ktorých polícia predviedla na sobotnej demonštrácii extrémistickej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽS NS), nevzniesla polícia žiadne obvinenie. Po vypočutí ich prepustili. Dnes to povedala Tatiana Kurucová z oddelenia komunikácie na bratislavskom krajskom riaditeľstve polície. Pri zásahu dvaja zadržaní utrpeli zranenia.

Nacionalistov vrátane hlavnej tváre ĽS NS Mariana Kotlebu zadržala polícia po tom, ako sa snažili dostať na nádvorie Bratislavského hradu k soche veľkomoravského panovníka Svätopluka, kde však prebiehalo zhromaždenie mimovládnych organizácií proti násiliu a fašizmu. Polícia tiež predviedla aktivistu a odporcu extrémistov Alojza Hlinu, keď sa jednému z nich snažil zobrať vlajku.

"Všetky osoby boli po výkone všetkých potrebných úkonov ešte v sobotu prepustené, nebolo vznesené žiadne obvinenie," povedala Kurucová.

Prívrženci ĽS NS či extrémistického združenia Slovenská pospolitosť prišli pod hrad demonštrovať za "vlastenectvo" a proti "liberalizmu", protestovali tiež proti úvahám o presune sochy Svätopluka na iné miesto. Vladára z deviateho storočia považujú totiž za symbol slovenskej štátnosti, odporcovia naopak upozorňujú, že autorom monumentu je sochár známy najmä dielami z komunizmu. Nepozdáva sa im ani dvojkríž podobný odznaku Hlinkovej gardy z čias vojnového Slovenského štátu či sporná umelecká hodnota.

Zadržaných nacionalistov sa dnes zastalo Svetové združenie bývalých československých politických väzňov. "Brutálny a neprimeraný zásah polície proti mladým ľuďom, ktorí chceli vyjadriť svoj názor k snahám o odstránenie sochy Svätopluka (...), až príliš pripomínal temné obdobie komunizmu a zneužívania jej represívnych zložiek proti vlastným občanom," napísali vo vyhlásení pre médiá.

Kontroverznú jazdeckú sochu na hrade odhalili krátko pred júnovými parlamentnými voľbami predstavitelia strany Smer-SD na čele s vtedajším premiérom Robertom Ficom a predsedom parlamentu Pavlom Paškom. Proti jej osadeniu protestovala laická i odborná verejnosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu