Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Extrémistov nepustili na hrad, medzi zadržanými Kotleba aj Hlina!

Polícia zatýka Alojza Hlinu Zobraziť galériu (14)
Polícia zatýka Alojza Hlinu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia včera popoludní pred Bratislavským hradom zasiahla proti účastníkom pochodu prívržencov extrémistickej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽS NS). Nacionalisti sa snažili dostať na nádvorie hradu k soche veľkomoravského panovníka Svätopluka, kde však prebiehalo zhromaždenie mimovládnych organizácií.

Poriadkové sily predviedli desiatku ľudí vrátane hlavnej tváre strany Mariana Kotlebu. Dvaja zadržaní utrpeli zranenia. Niekoľko desiatok účastníkov pochodu demonštrovalo za "vlastenectvo" a proti "liberalizmu", prišli aj predstavitelia extrémistického združenia Slovenská pospolitosť, ktorej členovia kandidovali za ĽS NS vo voľbách. Protestovali tiež proti úvahám o presune sochy Svätopluka na iné miesto. Skandovali heslá "Symboly si nedáme", ale aj slogany proti Izraelu či "sionizmu".

V prejavoch rečníci vyzývali, aby Slovensku nevládli "homosexuáli" a "príživníci". Dav so slovenskými zástavami a vlajkami Slovenskej pospolitosti a ĽS NS tiež niekoľkokrát zakričal "hanba Sulíkovi". Šéf liberálnej strany SaS Richard Sulík ako nový predseda parlamentu vytvoril komisiu, aby preskúmala opodstatnenosť sochy na nádvorí hradu a nevylúčil jej presunutie na iné miesto. Polícia pochod smerujúci z historického centra mesta zastavila pred vstupom na hrad, organizátori ho napokon oficiálne rozpustili. Akciu mali totiž povolenú len do 14:00.

Neskôr sa však účastníci pochodu snažili dostať na nádvorie, kde stále prebiehala ohlásená akcia mimovládnych organizácií proti "násiliu a neonacizmu". "Trikrát som ich vyzval, aby sa rozišli, upozornil som, že v opačnom prípade musím požiadať políciu, aby ich rozpustila," povedal starosta bratislavského Starého Mesta Andrej Petrek. Polícia začala dav vytláčať z priestoru pred bránou hradu, niektorí ľudia sa však snažili kordóny policajných ťažkoodencov s helmami, obuškami a štítmi obísť.

Pri zásahu viacerých mužov polícia zvalila na zem, niekoľkí skončili s rozbitými hlavami či inými poraneniami. Medzi zadržanými sa ocitol okrem Kotlebu aj organizátor akcie Marián Mišún. Policajti odvliekli aj aktivistu Alojza Hlinu, ktorý je známy naopak ako odporca extrémistov. Chytili ho vo chvíli, keď sa snažil ukoristiť účastníkom pochodu vlajku; ešte predtým sa pokúšal preniknúť cez kordón policajtov k nacionalistom kričiac, aby ľudia ako "oni" k sochám nechodili. Zásahu policajtov sa prizerali aj desiatky turistov zo schodov neďalekej budovy parlamentu.

Vstup na hrad napokon uzavreli. "Pre neuposlúchnutie výzvy policajti z miesta predviedli spolu desať ľudí. Dvaja z predvedených osôb utrpeli zranenia, boli prevezení na lekárske ošetrenie," uviedla Tatiana Kurucová z oddelenia komunikácie na bratislavskom krajskom riaditeľstve polície. Kontroverznú jazdeckú sochu Svätopluka na hrade odhalili krátko pred júnovými parlamentnými voľbami predstavitelia strany Smer-SD na čele s vtedajším premiérom Robertom Ficom a predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

Areál spravuje Národná rada, jej súčasný predseda Sulík má k soche rezervovaný postoj. Zástancovia sochu Svätopluka považujú za symbol slovenskej štátnosti a veľkomoravského panovníka označujú za "kráľa starých Slovákov", tento termín však viacerí historici spochybňujú. Odporcovia upozorňujú, že autorom monumentu je sochár známy najmä dielami z komunizmu a nepozdáva sa im ani dvojkríž podobný odznaku Hlinkovej gardy z čias vojnového Slovenského štátu.

"Kotlebovci" sa zviditeľnili minulý rok viacerými protestmi proti kriminalite Rómov v rôznych regiónoch Slovenska, niektoré z nich potlačila polícia. Strana s Kotlebom na čele kandidátky však v parlamentných voľbách výraznejšie neuspela, získala 1,33 percenta hlasov. Ďalšie podujatie si členovia ĽS NS naplánovali na nedeľu vo východoslovenskej obci Šarišské Michaľany. Tam sa chystajú pripomenúť si výročie policajného zásahu proti ich vlaňajšej demonštrácii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu