Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kotlebovci zrušili pochod v Šarišských Michaľanoch

Marián Kotleba
Marián Kotleba

ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY – Prívrženci extrémnej pravice zrušili ohlásené verejné zhromaždenie v Šarišských Michaľanoch v okrese Sabinov, ktoré na dnes so začiatkom o 14:00 ohlásil líder Ľudovej strany – Naše Slovensko Marián Kotleba.

Kotlebovci to zverejnili na svojej internetovej stránke, kde sa uvádza, že akcia je preložená na sobotu 14. augusta. Informovali o tom aj prostredníctvom verejnej siete Facebook, kde sa uvádzajú technické dôvody. Kotleba aj tento termín už ohlásil na obecnom úrade v Šarišských Michaľanoch. Napriek tomu polícia neodvolala monitorovanie dnešnej akcie v Šarišských Michaľanoch a bude pripravená, pokiaľ by predsa len došlo k narušeniu verejného poriadku. Potvrdila to krajská policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová.

Termín plánovaného zhromaždenia prívržencov extrémnej pravice sa zhoduje s protirómskym pochodom spred roka. Vtedy účastníkov protestného zhromaždenia rozohnali kukláči a vodné delá a niektorí skončili na polícii. Rany obuškom sa vtedy ušli aj miestnym obyvateľom, ktorí sympatizovali s kotlebovcami. Obyvatelia obce v tom čase veľmi citlivo vnímali dve tragédie, za ktorými boli Rómovia zo susednej osady v Ostrovanoch. Išlo o zabitie majiteľky predajne, ktorú ubodal na smrť 19-ročný mladík pre fľašu vodky a ťažké zranenie správcu futbalového klubu, ktorý chcel pred zlodejmi uchrániť televízor a prišiel o oko. Hoci zásah polície bol vyhodnotený ako adekvátny, miestni obyvatelia mali opačný názor. Z tvrdého zásahu vinili starostu Jozefa Brendzu a políciu. Prejavili to aj petíciou za referendum, ktoré malo smerovať k odvolaniu starostu, nakoniec sa na referende nezúčastnil potrebný počet občanov.

Nešlo o jedinú akciu kotlebovcov plánovanú na tento víkend. Asi 60 pravicových extrémistoch sa v sobotu 7. augusta zišlo v Bratislave na Župnom námestí na tzv. národnej púti k soche Svätopluka na Bratislavskom hrade. Medzi zhromaždenými bol aj Kotleba, ktorého s jeho niekoľkými ďalšími prívržencami po snahe dostať sa k soche Svätopluka zobrala na výsluch polícia. Stalo sa tak po tom, ako zhromaždení neuposlúchli výzvy, aby sa rozišli spred hlavného nádvoria hradu, kde zhromaždenie nebolo povolené.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu