Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zostávajú, Obyčajní ľudia nevystúpia zo SaS

Richard Sulík a Igor Matovič po brífingu
Richard Sulík a Igor Matovič po brífingu (Zdroj: SITA)

Aktualizované

BRATISLAVA - Koalícia zažehnala hroziacu stratu väčšiny v parlamente. Štyria zástupcovia hnutia Obyčajní ľudia, ktorí sa dostali do Národnej rady na kandidátke SaS, nevystúpia do konca volebného obdobia z poslaneckého klubu tejto vládnej strany. Dohodli sa na tom s vedením SaS, ktorá by pri najbližšej aktualizácii vládneho programu mala presadzovať požiadavky Obyčajných ľudí.

Poslanci okolo Igora Matoviča zvažovali odchod z klubu SaS preto, že sa do návrhu programového vyhlásenia vlády údajne nedostali ich priority. SaS sa však v najnovšej písomnej dohode s nimi zaviazala, že bude presadzovať napríklad zrušenie vyplácania odstupného poslancom či naviazanie mzdy politikov na ich dochádzku.

"Dávame verejný prísľub, že do konca volebného obdobia nevystúpime z poslaneckého klubu SaS. V prípade, ak by ktokoľvek z nás z poslaneckého klubu vystúpil, vzdá sa poslaneckého mandátu," citoval zo zmluvy Matovič. Takýto záväzok je však právne nevymáhateľný.

Program vlády, ktorý určuje priority vládnutia, sa má podľa Matoviča aktualizovať raz za rok. "Ide nám o to, aby jednoducho raz nastal čas (...), že obyčajný človek bude to isté ako politik a či už to nastane tento rok alebo na budúci, je to myslím si, že v podstate už jedno," zhrnul Matovič. Zmluva však neobsahuje žiadne konkrétne návrhy Obyčajných ľudí.

Sulík s viacerými požiadavkami štvorice poslancov súhlasí. "Už aj v minulosti sme dosť veľa bodov nespochybňovali, súhlasili sme s nimi," tvrdil.

Hnutie Obyčajní ľudia zvažovalo aj založenie vlastnej politickej strany. Novú stranu však podľa Matoviča zatiaľ nezostavia. "Máme aj záväzok so stranou SaS, že v podstate nebudeme žiadne takéto kroky do konca tohto roku robiť," povedal Matovič.

Stredopravé strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd obsadili v 150-člennej Národnej rade po júnových voľbách 79 kresiel. Návrhom programového vyhlásenia vlády premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), ktorá vystriedala kabinet ľavicového premiéra Roberta Fica (Smer-SD), sa parlament začne zaoberať v utorok.

Úspech trnavského podnikateľa Matoviča a jeho troch kolegov Jozefa Viskupiča, Eriky Jurinovej a Martina Fecka sa považoval za jedno z prekvapení volieb. O poslanecký mandát sa uchádzali z posledných miest kandidátky SaS, do parlamentu ich vyniesli preferenčné hlasy. Hnutie zviditeľnili najmä články a kampaň v regionálnych inzertných novinách patriacich k vydavateľstvu regionPress, ktoré Matovič pôvodne vlastnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu