Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mikloš:Štát bude na budúci rok šetriť hlavne na svojich výdavkoch

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Hlavná časť balíka úspor v budúcom roku, ktorý by mal prispieť k ozdraveniu verejných financií, bude postavená na škrtaní výdavkov štátu. Novinárom to dnes povedal minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

Jeho úrad plánuje zvýšiť príjmy a znížiť výdaje štátu v hodnote zhruba 1,7 miliardy eur, čo predstavuje 2,5 percenta výkonu ekonomiky. Tretinu balíka by mali tvoriť vyššie príjmy vlády.

"Budem predkladať taký návrh, aby väčšina tejto sumy pozostávala z úspor na strane výdavkov a menšia časť aby pozostávala zo zvýšených príjmov," uviedol Mikloš. Razantnejšie šetrenie nechce presadzovať. "Väčšia úspora by mohla znamenať ohrozenie ekonomického rastu," dodal. Naopak miernejšia konsolidácia by podľa ministra ohrozila zámer vlády znížiť verejný schodok pod tri percentá hrubého domáceho produktu v roku 2013.

Ministerstvo financií už pripravilo pre ďalšie úrady návrhy ich výdavkov na rok 2011. Počíta sa v nich so škrtaním bežných výdavkov o desatinu, o rovnaké percento sa majú znížiť aj výdavky na mzdy. "Predpokladáme, že budú riešiť tento desaťpercentný pokles mzdových výdavkov predovšetkým znížením prezamestnanosti vo verejných inštitúciách, ak nechcú znižovať platy," myslí si Mikloš. Komplexný plán ozdravenia verejných financií chce minister predstaviť koncom augusta alebo začiatkom septembra.

Zlepšenie kondície verejných financií je jedným z hlavných cieľov stredopravej vlády premiérky Ivety Radičovej. Ministerstvo financií vo svojej poslednej prognóze očakáva, že schodok verejných financií sa tento rok priblíži k siedmim percentám výkonu ekonomiky. Pôvodný výhľad bol pritom optimistickejší, deficit mal dosiahnuť 5,5 percenta HDP.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu