Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Mikloš: Harabin nevpustil na súd finančnú kontrolu!

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin nevpustil na súd finančnú kontrolu ministerstva financií. Dnes o tom informoval minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), podľa ktorého Harabin spochybnil dátum previerky. Harabin, bývalý minister spravodlivosti v predchádzajúcej vláde, je so súčasnou koalíciou v konflikte už dlhšie.

"Osobne zo strany predsedu Najvyššieho súdu bol tento audit znemožnený. Spochybnil platnosť poverenia," vyhlásil pred novinármi Mikloš. Vládny audit sa mal podľa neho pôvodne začať 27. júla, na žiadosť súdu termín posunuli o dva dni. Vo štvrtok Harabin podľa Mikloša však kontrolu odmietol s tým, že sa nezačala v termíne podľa poverenia na audit.

"To považujem za evidentnú a zrejmú obštrukciu, ktorá ma zabrániť výkonu účelnosti, zákonnosti a efektívnosti nakladania s verejnými zdrojmi na Najvyššom súde," konštatoval Mikloš. Priznal, že reálne jeho úrad nemá páky na to, aby si kontrolu vynútil.

Súčasná vláda chce prijať viaceré opatrenia, ktorými by obmedzila moc Harabina, predsedu súdu i Súdnej rady. Napríklad plánuje rozpočtovú kapitolu Najvyššieho súdu podriadiť ministerstvu spravodlivosti. Zámer, ktorý je v programovom vyhlásení vlády, označil Harabin za návrat pred rok 1989 s cieľom ovládnuť Najvyšší súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu