Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hladiny riek v Košickom kraji opäť stúpajú

Torysa v čase povodní zaliala polia
Torysa v čase povodní zaliala polia (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Hladiny menších tokov aj veľkých riek v Košickom kraji po dvoch daždivých dňoch znova stúpajú. Ako informuje internetová stránka SHMU tretí stupeň povodňovej aktivity dosahujú riečka Roňava pri Michaľanoch na Zemplíne a rieka Olšava pri Bohdanovciach v okrese Košice-okolie. Prvý stupeň povodňovej aktivity je na riekach Hornád, Hnilec a Torysa.

„V priebehu dňa ešte očakávame vzostup hladín veľkých riek, no situácia by sa nemala markantne zdramatizovať,“ povedal dnes ráno Dušan Mydla z košického odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Doložil, že v prípade výdatných zrážok na malom území nemožno vylúčiť lokálne vyliatie sa malých miestnych tokov. „Na vodných dielach máme vytvorený retenčný priestor na zachytávanie zvýšených prietokov v riekach. Chcem veriť, že pokiaľ neprídu výdatné zrážky, nijaká mimoriadna povodňová situácia nenastane,“ povedal Mydla. Uviedol, že napríklad Ružín dosiahol štartovaciu úroveň a začali s manipuláciou hladiny - vypúšťajú približne 100 kubických metrov za sekundu, aby udržali disponibilný retenčný priestor.

„Rýchly vzostup hladiny sme zaznamenali na Roňave, ktorá v noci dosiahla tretí stupeň, no ešte nevystúpila z koryta. Po posledných povodniach sme urobili viaceré opatrenia – prečistenie koryta, sanáciu brehov. Všetko však bude závisieť od výdatnosti ďalších zrážok,“ povedal Mydla.

„Bol som si ráno obzrieť situáciu na tokoch. V obci je zatiaľ pokoj. Roňava je v koryte, aj miestny potok je naplnený len spolovice, takže pokiaľ nepríde silný dážď, nemali by sme mať problémy,“ povedal starosta Michalian Štefan Tatranský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu