Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vláda preverí pôdohospodárske projekty z eurofondov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda plánuje zaviesť dôslednú a transparentnú kontrolu používania eurofondov a preverí doterajšiu realizáciu projektov. Ako sa uvádza v podklade pre programové vyhlásenia vlády v oblasti pôdohospodárstva, obnoviť by mala funkčnosť a efektívnosť systému Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Obnoviť sa tiež má verejne kontrolovateľný a transparentný systém poskytovania podpôr a vytvoriť rovnocenné podmienky pre všetky formy podnikania. Zamedziť by vláda mala selektívnemu zvýhodneniu zahraničných investorov v pôdohospodárstve.

V rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ plánuje vláda podľa predbežných informácií presadzovať plošné zrušenie poľnohospodárskych dotácií. "V záujme zachovania konkurencieschopnosti slovenských poľnohospodárov sa budeme dovtedy snažiť dosiahnuť nediskriminačné podmienky," píše sa v pracovnej verzii programového vyhlásenia vlády. Kabinet tiež chce zrušiť zbytočne prísne predpisy a kvóty, obmedzujúce farmárov a potravinárov, tak európske ako aj idúce nad rámec legislatívy EÚ. Vyrovnať tiež chce rozsah kontroly domácich potravín s rozsahom kontroly dovážaných potravín.

Vláda plánuje vyrovnať rozdiely v životnej úrovni medzi mestom a vidiekom. Kabinet tiež plánuje vytvoriť podmienky na rozvoj rastlinnej a živočíšnej výroby tak, aby sa plne využil ich ekonomický potenciál. Primeranú pozornosť bude venovať aj oblastiam ako sú včelárstvo, rybné hospodárstvo, poľovníctvo. Legislatíva pre priamy predaj farmárskych výrobkov by sa mala prispôsobiť podmienkam v iných členských štátoch EÚ a to rozšírením na všetky druhy farmárskych výrobkov a zmiernením kritérií na ich výrobu a priamy predaj pri zachovaní ich zdravotnej bezchybnosti. Vláda chce podporiť aj výrobu a predaj regionálnych potravinárskych špecialít ako aj udržanie a rozvoj regionálnych špecifík.

V pracovnom materiáli sa ministri venujú aj protipovodňovým opatreniam. Vláda bude podporovať taký spôsob hospodárenia, ktorým sa zvýši zadržiavanie vody v krajine. Zlepší tiež funkčnosť melioračných a závlahových systémov tam, kde bude zaručená ich efektivita a zameria sa na obnovenie funkčnosti zariadení, ktoré zničili záplavy.

Zmeniť by sa mal aj systém reštitúcií tak, aby náhradný pozemok bolo možné získať len v katastri, kde pôvodný nárok vznikol a v ostatných prípadoch sa uskutoční finančné vysporiadanie. Zefektívniť by sa tiež mala evidencia vlastníckych vzťahov a zrušiť poplatok za vyňatie pôdy z pôdneho fondu.

Do pracovnej verzie programového vyhlásenia sa dostal aj návrh z téz, kde vláda ohlásila zrušenie obmedzenia vjazdu cyklistov na lesné cesty. Ministri tiež majú zabezpečiť efektívne spravovanie štátnej lesnej pôdy, napríklad využívaním metódy verejnej súťaže a aukcií pri obchodnej činnosti podniku Lesy SR, aby pri predaji dreva dosiahli čo najväčšie príjmy. Ekologizáciu lesnej výroby bude vláda SR podporovať prostredníctvom fondov EÚ. Zvýšenú pozornosť bude vláda venovať aj slovenskému drevospracujúcemu priemyslu, Počet organizácií rezortu čaká redukcia, aby sa odstránili duplicitné a zbytočné činnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu