Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Skúšobná prevádzka platenia pokút na cestách sa predĺžila

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Polícia do konca augusta predĺžila skúšobnú prevádzku, počas ktorej môžu motoristi za prehrešky na cestách platiť pokuty platobnými kartami.

Pilotný program mal pôvodne skončiť v závere júna. O osude zámeru po skončení skúšobnej prevádzky rozhodne nové vedenie polície. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Z návrhu programového vyhlásenia vlády vyplýva, že ministerstvo vnútra bezhotovostné platenie pokút plánuje podporiť.

"Vzhľadom k tomu, že v súčasnosti dochádza k zmene vedenia policajného zboru, príprava zmlúv na nákup platobných terminálov bola pozastavená. Pilotnú prevádzku sme predĺžili o dva mesiace a nové vedenie rozhodne o ďalšom postupe," poznamenala Baloghová. Po júnových voľbách sa prezidentom policajného zboru stal Jaroslav Spišiak, ktorý vo funkcii nahradil Jána Packu.

Polícia vraj žiadne veľké ťažkosti s úhradami cez prenosné platobné terminály doteraz nezaznamenala. Platiť pokuty kartami môžu od februára zatiaľ len vodiči v Bratislavskom kraji. Terminálmi sú vybavené dve desiatky policajných áut. Motoristi si podľa policajného prezídia možnosť uhradiť svoj prehrešok bezhotovostne pochvaľujú. Oceňujú to vraj najmä vtedy, keď nemajú pri sebe potrebnú hotovosť. V blokovom konaní môže pokuta dosiahnuť až 650 eur.

V prípade, že vodič prichytený pri priestupku nemá peniaze a nemôže sankciu uhradiť ani platobnou kartou, policajt mu môže dočasne zadržať vodičský preukaz. Späť ho získa až po vyplatení pokuty.

Možnosť bezhotovostného platenia pokút využívajú vodiči bežne v Rakúsku, v susednom Česku novinku skúšajú na diaľniciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu