Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Polícia chodí ku kamionistom domov vymáhať pokuty za protesty

Policajti vyberali poukty od kamionistov už počas protestov
Policajti vyberali poukty od kamionistov už počas protestov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kamionisti, ktorí začiatkom roka na cestách protestovali proti elektronickému mýtu, sa sťažujú na políciu. Tvrdia, že policajti ich večer či cez víkendy chodia navštevovať domov a vymáhať pokuty za údajné priestupky počas blokád ciest.

Napísali to dnes denníky Sme a Pravda. Policajné prezídium prostredníctvom hovorkyne postup obhajovalo, sťažnosti však prešetrí inšpekcia ministerstva vnútra.

"Prečo chodia domov? Na to sú predvolania, nie?" tvrdil podľa Sme kamionista z Košíc. Policajti za ním vraj prišli do dvora jeho firmy v sobotu dopoludnia. Tvrdil, že zaplatil pokutu 60 eur. Ďalší vodič kamiónu z východoslovenskej Ždane povedal, že ho polícia doma hľadala viackrát, v jednom prípade v nedeľu večer. "Prišli trikrát za štátny benzín, lebo ma nikdy nenašli doma. Namiesto Okoličányho chodia ako výpalníci," hneval sa. Róberta Okoličányho médiá považujú za košického mafiánskeho bossa. Podobnú skúsenosť mal podľa denníka aj kamionista z Oravy.

Sme napísalo, že k spôsobu práce svojich kolegov mal výhrady aj zástupca riaditeľa odboru dopravy na policajnom prezídiu Bohuš Chochlík. "Je to absolútne neštandardné. V nijakom prípade nesmú ísť domov a už vôbec nie v nočných hodinách," citoval denník policajného funkcionára. "Policajt má predvolať osobu a tá má prísť na oddelenie polície alebo okresné riaditeľstvo," dodal.

Oficiálne sa však prezídium policajtov zastalo. Hovorkyňa Andrea Polačiková tvrdila, že išlo o normálny a zákonný postup. "Išlo o podanie vysvetlenia o priestupku alebo o predvolanie na správne konanie vodičov, ktorí sa dopustili priestupku," povedala. Upozornila, že vodiči môžu podať sťažnosť na inšpekciu ministerstva vnútra. Tá podľa Sme tvrdenia kamionistov preverí.

Slovensko zaviedlo elektronické mýto od 1. januára pre vozidlá nad 3,5 tony na zhruba 2000 kilometrov diaľníc, rýchlostných ciest a ciest prvej triedy. Spustenie mýta sprevádzala nespokojnosť dopravcov. Systém kritizovali ako nepripravený a tvrdili, že nové poplatky môžu ich firmy zničiť.

Na protest proti mýtu kamionisti dvakrát brzdili dopravu čiastočnými blokádami ciest. Prvá protestná akcia sa skončila po ústupkoch vlády, druhú ukončila polícia.

Polícia urobila raziu aj vo firme organizátora protestov Jaroslava Polačeka. Dôvodom bolo podozrenie z nelegálneho vyvážania odpadov. Polaček naznačoval, že prehľadanie jeho spoločnosti mohlo byť pomstou štátu za blokády na cestách.

Pravda bez bližších podrobností napísala, že firmy nespokojných kamionistov strácajú dohodnuté zákazky od spoločností blízkych vláde pod zámienkou drobných prehreškov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu