Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Focus: Smer si polepšil, hlas by mu dalo 42 pct voličov

Marek Maďarič, Pavol Paška a Robert Fico
Marek Maďarič, Pavol Paška a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najsilnejšia opozičná strana Smer-SD si v prvom zverejnenom povolebnom prieskume oproti júnovým parlamentným voľbám výrazne polepšila. V júlovej sonde volebných preferencií agentúry Focus Smer získal 42 percent rozhodnutých voličov, čo je zhruba o sedem percentuálnych bodov viac, než strana získala v parlamentných voľbách. V porovnaní s výsledkami volieb si naopak mierne pohoršila najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS.

Smer-SD bývalého premiéra Roberta Fica v nedávnych parlamentných voľbách získal 34,79 percent hlasov. Hoci vo voľbách strana jednoznačne zvíťazila, nedokázala nájsť žiadneho partnera do koalície. Väčšinu v parlamente sa podarilo získať stredopravým stranám SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mostu-Híd, ktoré aj vytvorili vládu.

Na rozdiel od Smeru-SD si mierne pohoršila SDKÚ-DS, ktorá v ankete získala 14,7 percentnú podporu. Vo voľbách 12. júna ju pritom volilo 15,42 percenta voličov. Mierne si pohoršila aj ďalšia koaličná strana Most-Híd, keď jej svoj hlas v sonde prisúdilo 7,2 percenta rozhodnutých voličov, čo je o takmer jeden percentuálny bod menej než v júnovom hlasovaní.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že koaličná SaS ako aj KDH si naopak polepšili. Nárast preferencií zaznamenala aj opozičná SNS. Do parlamentu by sa dostalo šesť strán.

Agentúra Focus uskutočnila prieskum od 7. do 13. júla na vzorke 1033 ľudí vo veku nad 18 rokov. K volebným urnám by podľa neho prišlo 68 percenta voličov, svoje právo by naopak nevyužilo 15,6 percenta ľudí. Ďalších 16,4 percenta účastníkov ankety bolo nerozhodnutých alebo odmietlo odpovedať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu