Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Nová vláda už zasadla, Fico je podpredsedom parlamentu

Prvá schôdza novej vlády
Prvá schôdza novej vlády (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štyri stredopravé strany sa dnes naplno ujali vládnej moci. Prezident Ivan Gašparovič ráno vymenoval členov kabinetu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), premiérka nastúpila do úradu ešte vo štvrtok. Nová vláda vzápätí zasadla, vymenovala štátnych tajomníkov ministerstiev, rozbehla práce na príprave programu a pripravuje sa aj na pomoc regiónom postihnutým povodňami.

Robert Fico (Smer-SD) sa deň po svojej demisii z postu premiéra stal podpredsedom parlamentu. Nová vláda, ktorú okrem SDKÚ-DS tvoria strany Sloboda a Solidarita (SaS), KDH a Most-Híd, sa bude opierať o parlamentnú väčšinu 79 zo 150 poslaneckých kresiel.

Stredopravá vláda chce zlepšiť kondíciu verejných financií, jej prioritou by tiež mal byť boj s korupciou a klientelizmom. "Sme si plne vedomí, že Slovenská republika, ako aj mnohé iné štáty stále čelia vážnym dopadom hospodárskej krízy, že Slovenská republika má obrovské problémy s nezamestnanosťou, vysokou mierou korupcie, že Slovenská republika má vážne regionálne rozdiely," vyhlásila Radičová po vymenovaní kabinetu v Prezidentskom paláci.

Kabinet podľa ústavy musí do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred poslancov s programom a požiadať o vyslovenie dôvery. Premiérka po rokovaní vlády povedala, že podklady a návrhy na vypracovanie programového vyhlásenia by mali byť hotové do 20. júla. Ešte vo štvrtok predpokladala, že parlament by sa následne mohol zísť 3. augusta. Na budúce zasadnutie v stredu majú tiež ministri pripraviť informáciu o situácii a možnostiach pomoci obetiam ničivých povodní z prelomu mája a júna.

Najviac kresiel v novom 14-člennom kabinete získala SDKÚ-DS, ministrom financií sa stal Ivan Mikloš, na čelo diplomacie sa postavil bývalý dvojnásobný premiér Mikuláš Dzurinda. Ministerstvo práce povedie nominant SaS a odborník na dôchodky Jozef Mihál, ministerstvo obrany Ľubomír Galko z SaS, ktorý bol terčom kritiky pre údajne nedostatočné skúsenosti. Predseda KDH Ján Figeľ bol vymenovaný za ministra dopravy, Daniel Lipšic z KDH na post ministra vnútra. Na ministerstvo pôdohospodárstva sa vrátil Zsolt Simon (Most-Híd).

Ministerstvá majú po novom väčšinou len po jednom štátnom tajomníkovi, a to z tej istej politickej strany, ktorá nominovala ministra. Tieto pozície zaujali aj bývalí poradcovia či analytici. Na post štátneho tajomníka ministerstva financií sa vracia Vladimír Tvaroška, ktorý rovnakú funkciu zastával aj za druhej vlády Dzurindu. Rovnaký post na ministerstve zahraničných vecí bude mať zahraničnopolitický analytik Milan Ježovica, ktorý v rokoch 2003 až 2007 pôsobil ako Dzurindov poradca pre zahraničnú politiku. Na ministerstvo hospodárstva nastúpi ekonomický analytik Martin Chren.

Zatiaľ čo noví ministri sa dnes postupne sťahovali do úradov, expremiér Fico zamieril do parlamentu. Národná rada ho zvolila na post podpredsedu snemovne 100 hlasmi, už predtým si poslanci za šéfa parlamentu odhlasovali Richarda Sulíka (SaS) a troch ďalších podpredsedov z vládnych strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. Medzi poslancov sa zaradili aj ďalší bývalí členovia Ficovho kabinetu - napríklad exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa stal novým predsedom parlamentného výboru na kontrolu SIS a bývalý vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD) predsedom výboru pre vzdelanie.

Fico tvrdil, že napriek odchodu do opozície mu práce neubudne. "Ja už teraz presne viem, čo budem robiť nasledujúce dva mesiace," vyhlásil. Jeho strana chce navyše vytvoriť tieňovú vládu zloženú z bývalých ministrov. Šéf Smeru-SD tiež prezradil, že plánuje napísať druhé vydanie knihy Nutná obrana. Jej prvý diel sa venuje úprave inštitútu nutnej obrany v slovenskom trestnom práve.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu