Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Agenda envirorezortu je plná káuz, tvrdí Simon

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Agenda ministerstva životného prostredia, ktorú od 1. júla prebral rezort pôdohospodárstva, je plná káuz. Uviedol to dnes po rokovaní vlády minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Zsolt Simon.

"Ja riešim kauzu emisie. A úprimne musím povedať, že tých káuz, ktoré tam sú, je omnoho viac, nielen táto jedna," povedal dnes Simon po rokovaní vlády. Podľa neho je v envirorezorte množstvo infrigementov, ktoré hrozia Slovensku. "Sú tam ďalšie kauzy, sú tam rôzne postupnosti, ktoré nie sú doriešené a čo sa týka emisií, to je katastrofa sama o sebe," skonštatoval Simon.

Minister Simon tvrdí, že čítal analýzu, ktorá rozoberá možnosti získania doplatku 15 miliónov eur, ktorý mala zaplatiť Slovensku americká firma Interblue Group. Vláda expremiéra Roberta Fica v roku 2008 nevýhodne predala americkej garážovej firme 15 miliónov ton emisných jednotiek za takmer 76 miliónov eur. Doplatok mala spoločnosť vyplatiť potom, ako Slovensko prijme tzv. Zelenú investičnú schému, ktorá mala obsahovať projekty na znižovanie produkcie skleníkových plynov. Schému však Interblue Group spochybnila a tak Slovensku doplatok nezaplatila. Americká spoločnosť Interblue Group LLC zanikla bez vedomia slovenského envirorezortu vlani koncom decembra. Nástupníctvo po nej prebrala Interblue Group Europe zo Švajčiarska, ktorú však ministerstvo životného prostredia neuznalo. Presne pred mesiacom tvrdil minister životného prostredia vo Ficovej vláde Jozef Medveď, že právna analýza, ktorá by mala dať smer pri získavaní doplatku 15 miliónov eur z emisného obchodu, je vo fáze konečného dopracovania. Analýzu mala urobiť americká právnická spoločnosť.

Minister Simon, ktorý má teraz v kompetencii envirorezort, dnes uviedol, že čítal spomínanú analýzu a nechal ju bezplatne posúdiť interným právnikom. "Problém je v jednom. Je rozdiel medzi slovenským a americkým právom, a zverejniť ten celý materiál by mohlo ovplyvniť výsledok, resp. konanie konateľov podľa amerického práva. Preto neodporúčajú, aby sa tieto materiály v súčasnosti zverejnili," povedal Simon. Minister dodal, že on si osobne myslí, že Slovensko 15-miliónový doplatok už neuvidí. "A osobne si myslím, že je na uváženie aj to, či ísť cestou súdneho sporu," zhodnotil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu