Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Simon nechal preveriť zmluvy, niektoré chce zrušiť

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predchádzajúce vedenie ministerstva pôdohospodárstva uzavrelo podľa nového ministra Zsolta Simona (Most-Híd) viaceré kontroverzné zmluvy. Simon chce zrušiť napríklad spornú zákazku na harmonizáciu informačných systémov na ministerstve, ktorú získala firma Columbex.

Columbex dostala kontrakt v hodnote zhruba 30 miliónov eur v roku 2008. Firmu médiá spájali s niekdajšou vládnou stranou ĽS-HZDS. Pre kontrakt prišla o funkciu vtedajšia ministerka Zdenka Kramplová. Za minulej vlády nominovala ministrov pôdohospodárstva práve ĽS-HZDS, ktorá sa po júnových voľbách už nedostala do parlamentu.

Nedostatky našiel Simon vraj aj v činnosti Agentúry na podporu regionálneho rozvoja, ktorá po zrušení ministerstva výstavby prešla pod jeho úrad. Údajne schválila na vybraný okruh projektov o 357 miliónov eur viac peňazí ako mohla.

"Takéto prečerpanie (...) môže mať za následok nutnú korekciu zo strany Slovenskej republiky a kompenzáciu zo štátneho rozpočtu," tvrdil Simon. Audit zrejme čaká aj ďalšie zmluvy po bývalom ministerstve výstavby. Otázne je tiež riešenie takzvaného nástenkového tendra, ktoré v minulosti vyhralo konzorcium so zastúpením firiem vraj blízkych bývalej vládnej SNS.

Ministerstvo výstavby podľa Simona vlani tiež ukončilo a následne opätovne otvorilo osem výziev, v ktorých prijal 31 projektov za 24 miliónov eur. Napriek tomu, že ministerstvo financií žiadalo neuzatvárať žiadne zmluvy, ministerstvo mesiac pred voľbami podpísalo štyri kontrakty za 3,7 milióna eur. Ministri bývalej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD) uzatvorili viaceré kontroverzné zmluvy.

Známy je napríklad kontrakt ministerstva obrany za asi 60 miliónov eur, ktoré pred nedávnymi parlamentnými voľbami podpísalo s firmou BAE Systems na mobilný komunikačný systém pre armádu. Ďalšiu zákazku dohodlo napríklad aj ministerstvo školstva na pripojenie škôl na internet za 37,7 milióna eur s firmou Slovak Telecom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu