Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Brat zavraždeného Kromku sa na nič nepamätá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Na Okresnom súde v Prešove dnes pokračovalo hlavné pojednávanie vo veci vraždy Jána Kromku a Petra Klešča a pokusu o vraždu Jozefa Holuba, ktoré sa stali v roku 1997. Z trestných činov sú obžalovaní Alexander H. alias Šani, Dušan B., nazývaný Borža, Ladislav B. a Slavomír S. Poslední dvaja sú stíhaní na slobode.

Prípad patrí do obdobia, keď sa v košickom podsvetí bojovalo o uchopenie moci medzi skupinami. Pred okresným senátom dnes vypovedal brat zavraždeného Jána Kromku a známejšieho Alojza Kromku, právoplatne odsúdeného na doživotie za nájomné vraždy. Svedok Miroslav si o udalostiach z 23. na 24. septembra 1997, keď bol zavraždený jeho brat Ján, na nič nepamätá. „Neviem o tom nič. Je to už dávno... Neviem, kde som bol včera, nieto pred 13 rokmi,“ vyhlásil pred súdom. Poprel, že sa po vražde kontaktoval s Jánovou družkou Silviou T., ktorá v prípravnom konaní vypovedala, že po Jánovej vražde jej Miroslav povedal, že vie, kto to urobil a všetci musia skapať. Svedok pripustil, že sa poznal s Petrom Kleščom, ktorý sa kamarátil s oboma jeho bratmi a poznal aj Róberta Holuba, ale len z videnia. O ich aktivitách nevedel nič.

Predsedníčka senátu dnes vypočula aj obžalovaného Alexandra H., ktorý mal objasniť rozpory vo svojich dvoch výpovediach. „Šani“ uviedol, že v prípravnom konaní nehovoril pravdu. Trvá na tom, čo vypovedal pred týmto senátom. Prehlásil, že pri vražde Jána Kromku nebol. Vie o nej iba z rozprávania švagra Róberta Holuba, ktorý sa po vražde nadránom o tretej prišiel k nemu skryť. Porozprával mu, že Jána Kromku vylákali zo Spišskej Novej Vsi do domu Róberta Holuba vo Vajkovciach, kde z neho chceli vytĺcť miesto úkrytu jeho brata Alojza. „V garáži ho surovo bili a kopali. Róbert Holub si na to obul kanady. Potom ho naložili do Boržovho auta a odviezli smerom na Prešov. Po ceste ho vytiahli na pole a zastrelili,“ vypovedal obžalovaný. Zdôraznil, že obžalovaný Dušan B. iba priviezol do Vajkoviec auto. S Holubom sa pohádal, aby Kromku tak nebili, lebo ho zabijú. Borža uviedol, že k žiadnej hádke nedošlo, lebo tam ani nebol. Predsedníčka senátu prečítala aj niektoré výpovede z prípravného konania a oboznámila senát s ďalšími listinnými materiálmi.

Vraždy Jána Kromku a Petra Klešča sa stali na jeseň 1997 a úzko súvisia. Smrť Jána Kromku bola odplatou za nevydarený atentát na Róberta Holuba, z ktorého vinil nájomného vraha Alojza Kromku, prezývaného Čistič. Holub sa chcel Čističovi pomstiť. Keď ho jeho ľudia nevedeli nájsť, vylákali Lojzovho brata Jána do Vajkoviec, kde ho v garáži surovo dokopali, potom ho naložili do auta a odviezli k Drienovskej Novej Vsi v okrese Prešov, kde ho zastrelili šiestimi ranami. Mŕtve telo údajne polial benzínom obžalovaný Ladislav B. a následne ho zapálil. O dva týždne po Kromkovej smrti bol zavraždený Peter Klešč v byte Jozefa Holuba. Skutočnou obeťou mal byť Jozef Holub, ktorý ušiel cez okno.

Prípad sa pred súd dostal už po druhý raz. V roku 2006 súd vrátil vec na Úrad boja s organizovanou kriminalitou na ďalšie vyšetrovanie. Proces pokračoval na prešovskom okresnom súde v apríli 2009 a pre neprítomnosť svedkov bolo už niekoľkokrát odročené.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu