Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nájomný vrah Kromka chce obnovu procesu

Alojz Kromka
Alojz Kromka

PREŠOV – Nájomný vrah Alojz Kromka, známy pod prezývkou Lojzo Čistič, podal prostredníctvom svojho obhajcu návrh na obnovu konania. Krajský súd (KS) v Prešove, ktorý ho v roku 2003 uznal vinným zo spáchania troch vrážd a odsúdil ho na doživotie, bude o tomto návrhu rozhodovať na verejnom zasadnutí 18. februára.

Potvrdil to hovorca prešovských súdov Michal Drimák. Podľa jeho vyjadrenia Kromka tvrdí, že „existujú nové skutočnosti, ktoré odôvodňujú iné rozhodnutie o vine a pôvodne uloženom treste“. Ak by prešovský KS tento návrh povolil, Kromka by mohol požiadať o nový proces.

Alojz Kromka figuroval ako zabijak vo vojne mafiánskych gangov v 90. rokoch minulého storočia. Polícii sa ho dlho nedarilo dostať pred súd. Nakoniec bol obžalovaný z trestných činov vraždy troch ľudí, pokusu o vraždu šiestich ľudí a nedovoleného ozbrojovania. Proces s Kromkom patril k najväčším v novodobej histórii prešovskej justície. Hlavné pojednávanie sa konalo za prísnych bezpečnostných opatrení v budove Ústavu na výkon väzby v Prešove. Na strechách okolitých budov boli rozmiestnení ostreľovači.

Kromka bol odsúdený za vraždu muža z podsvetia Milana Holáňa, prezývaného Gorila, ktorý kontroloval územie okolo Kysúc a Čadce. K streľbe došlo v novembri 1997 v žilinskej reštaurácii Astória, kde pri streľbe Kromkovou ranou zahynul aj Holáňov osobný strážca Stanislav Vnuk. Pri úteku z miesta činu Kromka strieľal aj na mestských policajtov a ohrozoval okoloidúcich ľudí. Súd uznal Alojza Kromku vinným aj z vraždy 18-ročnej Žanety Mirgovej, ktorá zomrela pri streľbe na idúce auto pri Hrabušiciach v okrese Spišská Nová Ves.

Pri útoku v tom istom vozidle vážne zranil aj ďalších troch ľudí. Kromku na doživotie odsúdil KS v Prešove 30. septembra 2003. Konečný verdikt potvrdil s rovnakým výsledkom Najvyšší súd v roku 2004. Alojz Kromka sa v súčasnosti pokúsil ovplyvniť aj aktuálne súdne pojednávanie s údajným mafiánom Mikulášom Č., ktoré sa koná na Okresnom súde v Prešove.

Obhajoba predložila súdu list, ktorý napísal Kromka vo väznici v Ilave. Tvrdí v ňom, že isté informácie k žalovaným skutkom by mohol povedať Jozef Kákoni, odsúdený na doživotie v kauze kyselinári. Ten sa ich mal dozvedieť v spoločnej cele od Michala M., bývalého blízkeho spolupracovníka Mikuláša Č. Návrh predvolať Jozefa Kákoniho ako svedka na proces s Mikulášom Č. Okresný súd v Prešove zamietol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu