Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Muži z Guantánama získali na Slovensku trvalý pobyt

Väzenie Guantánamo
Väzenie Guantánamo

BRATISLAVA - Trojica bývalých väzňov z americkej základne Guantánamo dnes získala takmer po pol roku na Slovensku trvalý pobyt. Zároveň boli prevezení do integračného strediska vo Zvolene. Oznámilo to ministerstvo vnútra. Ministerstvo čelilo v minulom volebnom období kritike mimovládnych organizácií za to, že sa po príchode niekdajších zajatcov na Slovensko neinformovalo o ich právnom statuse. Muži sa v minulosti sťažovali aj na podmienky v tábore. Na protest držali hladovku.

"Zároveň boli tieto osoby premiestnené do integračného strediska Migračného úradu ministerstva vnútra vo Zvolene, kde absolvujú polročný integračný pobyt," uviedla Ľudmila Staňová z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra.
   
Podmienky mužov sa zrejme udelením trvalého pobytu ako aj premiestnením do nového zariadenia zlepšia. Zo zákona vyplýva, že trvalý pobyt sa po prvý krát udeľuje na päť rokov a až po uplynutí tejto lehoty je ho možné predĺžiť natrvalo.
   
Trojica mužov pochádzajúcich údajne z Egypta, Azerbajdžanu a Tuniska sa na Slovensko dostala v druhej polovici januára. Slovenské úrady tajili miesto ich pobytu ako aj ďalšie informácie o nich. Odôvodňovali to ochranou ich bezpečnosti.
   
Minulý mesiac však niekdajší zajatci kontaktovali slovenskú pobočku medzinárodnej organizácie Amnesty International. Médiá sa tak dozvedeli o mieste ich pobytu ako aj ďalšie informácie. Organizácii tvrdili, že pre nespokojnosť s podmienkami v tábore v Medveďove začali s hladovkou. Sťažovali sa predovšetkým na život v izolácii, tvrdili tiež, že im poskytujú nevhodnú stravu. Hladovku držali zhruba týždeň. Migračný úrad ministerstva vnútra kritiku odmietol.
   
Väznicu Guantánamo zriadili Spojené štáty po teroristických útokoch v septembri 2001 a zadržiavali v nej osoby podozrivé z terorizmu. Súčasný americký prezident Barack Obama nariadil po minuloročnom nástupe do funkcie väznicu uzavrieť, ale zatiaľ sa mu to nepodarilo. Zajatcov z nej prijalo viacero krajín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu