Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Maturanti sa sťažovali najmä na neobjektívne známkovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Neobjektívne známkovanie, ignorovanie výsledkov dosiahnutých počas štúdia či zaujatosť skúšajúceho boli najčastejšie dôvody, pre ktoré sa maturanti tento rok obracali na školskú inšpekciu. Inšpektori dostali 33 sťažností, podmienky na prešetrenie nesplnilo desať. Tri pätiny z prešetrených sťažností boli opodstatnené.

Výsledkom bolo zväčša opätovné preskúšanie maturanta a následné zlepšenie známky na maturitnom vysvedčení. "Prešetrované sťažnosti, ktoré sa týkali neprihliadania na prospech žiaka počas štúdia, sa vo väčšine prípadov potvrdili," povedal školský inšpektor Ľuboš Tužinský.

Upozornil, že ak sa maturitná známka odlišuje oproti prospechu dosahovanému počas štúdia o viac ako dva stupne, na žiadosť študenta nasleduje komisionálne preskúšanie. Školskí inšpektori ho nariadili v 13 prípadoch.

"V 11 prípadoch došlo k zmene známky, (z toho) v piatich dokonca o dva stupne," zhodnotil Tužinský. Poznamenal, že niektorí maturanti si po opätovnom preskúšaní pred komisiou opravili dokonca pôvodne nedostatočný prospech. "Takmer vo všetkých prípadoch ide o žiakov, ktorým škola dávala počas celého štúdia dobré známky," dodal.

Jednou z takých bola aj žiačka, ktorá mala počas štúdia zo všetkých maturitných predmetov jednotky a dvojky. Z jedného predmetu napokon zmaturovala na štvorku. Školská inšpekcia preto nariadila komisionálne preskúšanie, výsledkom bolo zlepšenie známky. Tužinský upozornil, že relatívne malý počet sťažností je len špičkou ľadovca.

"Mnohí žiaci sa chcú vyhnúť stresovej situácii a najmä tí, ktorí nezmaturovali, sa boja 'odvety' na opravnom termíne," uviedol. Zároveň pripomenul, že plnoletí maturanti musia podať sťažnosť sami. Pokiaľ tak urobia ich rodičia, potrebujú splnomocnenie. Práve sťažnosť podpísaná rodičom bez osvedčeného splnomocnenia býva totiž častým dôvodom jej zamietnutia.

Skúška dospelosti pozostáva z dvoch častí, a to písomnej a ústnej. Celoštátne testy a slohové práce písalo viac ako 62.000 maturantov zo 756 stredných škôl v marci, odpovede na vyžrebované otázky absolvovali na prelome mája a júna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu