Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pre horúčavy krátia pracovný čas, niektoré práce rušia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Skracovanie pracovného času, vyššie prídely vody či zrušenie niektorých prác. Tak reagujú viaceré podniky na vlnu horúčav, ktorá Slovensko zasiahla v uplynulých dňoch. Časť podnikov sa však spolieha aj na klimatizáciu administratívnych priestorov či výkonnejšie vetranie výrobných hál. Informovali o tom oslovení zástupcovia spoločností.

"Zamestnancom poskytujeme viac tekutín ako počas štandardného pitného režimu, niektoré vonkajšie práce na slnku sme odložili či presunuli na skoré ráno alebo večer," uviedla hovorkyňa brazílskej spoločnosti Embraco Katarína Držíková. Firma s vyše 2000 zamestnancami, ktorá v Spišskej Novej Vsi vyrába kompresory, má podľa Držíkovej veľkú časť svojich priestorov klimatizovanú. V ostatných častiach fabriky sú zas inštalované ventilátory. Podnik však pre horúčavy obmedzil záhradnícke či údržbárske práce v areáli.

Pracovný čas sa rozhodla skrátiť spoločnosť Východoslovenská energetika v Košiciach. "Zamestnancom, ktorým to umožnia prevádzkové podmienky, skrátime pracovný čas, skončia o 13:00," uviedol hovorca distribútora elektriny Boris Peško. Skrátenie času sa netýka napríklad tých zamestnancov, ktorí zabezpečujú odstraňovanie havarijných stavov, či zákazníckych centier. Firma zamestnáva približne 1500 ľudí.

Horúčavy sa dotkli aj hutníckej spoločnosti U. S. Steel Košice s 11.000 pracovníkmi. Firma napríklad častejšie strieda zamestnancov v prevádzkach, kde sa pracuje na tepelných úpravách materiálov. "Na pracoviskách sú rozmiestnené zásobníky s pitnou vodou, vo výrobných prevádzkach poskytujeme vybraným zamestnancom aj minerálne nápoje, pravidelne tiež ľudí upozorňujeme na dodržiavanie pitného režimu," uviedla manažérka pre vzťahy s médiami Ľubomíra Šoltésová.

Zamestnancom pre horúčavy zvýšila prídely minerálnych vôd spoločnosť Tepláreň Košice. "Zamestnanci dostávajú zvýšený prídel vody v závodnej jedálni, uvažovali sme aj o skrátení pracovného času, k tomu však zrejme nedôjde," uviedol Peter Hajduček z vedenia spoločnosti. Skrátenie pracovného času by podľa Hajdučeka mohlo negatívne zasiahnuť samotnú výrobu firmy, ktorá zamestnáva 550 ľudí.

Vo fabrike kórejskej automobilky KIA neďaleko Žiliny majú pracovníci podľa hovorcu spoločnosti Dušana Dvořáka pitný režim zabezpečený počas celého roka. V terajších horúcich dňoch firma zamestnancom okrem pitnej vody ponúka tiež minerálku. Automobilka vraj ľudí upozorňuje, aby nezabúdali pitný režim dodržiavať.

"Okrem toho stále monitorujeme teplotu v halách, prúdenie vzduchu a pomocou vzduchotechniky sa to snažíme udržiavať na čo najoptimálnejších hodnotách," povedal Dvořák. V automobilke pracuje asi 2800 ľudí. Úľavy zamestnancom poskytujú okrem podnikov aj samosprávy. Pohyblivý pracovný čas pre zamestnancov bez klimatizovaných kancelárií napríklad zaviedol Trnavský samosprávny kraj, do práce môžu úradníci prísť od 6. hodiny ráno do 18. hodiny.

Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu by sa horúce počasie malo v krajine udržať do konca týždňa, pokračovať však môže aj ďalšie dni. Výraznejšie by však najmä v budúcom týždni malo pribudnúť oblačnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu