Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vláda zrušila trvalú ochranu Harabinovi

Predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin
Predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin prišiel o trvalú ochranu, ktorá prináleží napríklad prezidentovi či premiérovi. Dnes o tom rozhodla vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Zdôvodnila to úsporami vo výške takmer 167.000 eur ročne. Harabinova kancelária v reakcii na rozhodnutie uviedla, že ide o účelový krok predstaviteľov súčasnej vládnej koalície voči vedeniu súdu.

Návrh na odobratie ochranky predložil minister vnútra Daniel Lipšic (KDH), ktorý sa sporí s bývalým ministrom spravodlivosti za ĽS-HZDS Harabinom dlhodobo. Lipšic v kabinete presadil zmenu uznesenia predchádzajúceho kabinetu Roberta Fica (Smer-SD). V decembri 2008 Ficova vláda rozšírila zoznam chránených osôb o predsedu Najvyššieho súdu.

"Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky prehodnotilo okruh osôb a objektov, ktoré sú predmetom ochrany s cieľom znížiť náklady na ich ochranu," zdôvodnili autori dnes schválený návrh.

Harabin to označil za neodborné rozhodnutie, ktoré môže viesť k ohrozeniu jeho života. "Neboli vôbec analyzované bezpečnostné riziká," uviedol v reakcii. V minulosti pritom údajne čelil vyhrážkam. "Možno práve fyzická likvidácia je jedna z možností ako sa zbaviť názorového oponenta," dodal. Súčasná koalícia štyroch stredopravých strán už oznámila zámer oslabiť Harabinove právomoci, na jeho odvolanie nemá dostatočné možnosti.

Zrušenie trvalej ochrany pre predsedu Najvyššieho súdu kritizoval aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). "Mrzí nás, že osobná antipatia sa premietla aj do takých systémových opatrení, akým je ochrana sudcov," povedal v tlačovom vyhlásení. Poukazoval na to, že sudcovia nižšieho - Špecializovaného trestného súdu nárok na ochranu majú, ale na Najvyššom súde ňou nebude disponovať ani jeho predseda.

Ministerstvo vnútra zase namietalo, že údajne nie je zvykom, aby predsedovia najvyšších súdov v štátoch EÚ mali pridelenú ochranu. "MV SR nemá informáciu o tom, že by v súčasnosti predseda Harabin pojednával nejaký závažnejší trestný prípad," uviedla Lucia Garajová z komunikačného odboru ministerstva. Lipšic si s Harabinom v minulosti vymenili viacero ostrejších vyhlásení. Minister vnútra oponentovi vyčítal, že vraj má kontakty s mafiou. Harabin zase Lipšica označil za klamára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu