Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žitňanská: V disciplinárnych senátoch by mali byť aj laici

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA – Nová vládna koalícia v programových tézach avizuje zmeny aj v oblasti disciplinárnych konaní proti sudcom, ktoré v predchádzajúcom období viackrát kritizovala napríklad sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu, či Aliancia Fair-play.

Podľa nich disciplinárne konania neraz slúžili na trestanie nepohodlných sudcov. Na niektoré pojednávania disciplinárnych súdov chodili ako verejnosť aj zástupcovia viacerých veľvyslanectiev. Koalícia zruší právomoc Súdnej rady SR iniciovať disciplinárne konanie proti sudcom a otvorí disciplinárne senáty občianskej kontrole.

Podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej by mali mať možnosť stať sa členmi týchto senátov aj „nesudcovia“ a neprávnici“. “To znamená ten tzv. laický alebo občiansky prvok v disciplinárnych senátoch, pretože mnohokrát tie otázky, ktoré sú na hranici práva a etiky môže posúdiť aj neprávnik, som o tom presvedčená, “ uviedla Žitňanská. Podľa ministerky by mal pri zostavovaní disciplinárnych senátov fungovať istý prvok náhodného výberu.

“Tak aby nebolo možné dopredu vedieť, ktorý disciplinárny senát, v akom zložení bude tú konkrétnu kauzu rozhodovať,” vysvetlila Žitňanská, podľa ktorej by to pomohlo férovosti disciplinárnych konaní. Ministerka upozornila, že na jednej strane potrebujeme riadne, funkčné disciplinárne senáty, ktoré budú riadne konať, ak dôjde k pochybeniu sudcov. Na druhej strane je podľa jej slov potrebné zabrániť tomu, aby sa zneužívali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu