Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obvinili údajného vraha exstarostu Basternáka

László Basternák
László Basternák

Aktualizované

BRATISLAVA - Polícia obvinila údajného vraha okresného predsedu mimoparlamentnej SMK a bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka.

V prípade odsúdenia mu za úkladnú vraždu hrozí 25-ročné väzenie alebo doživotie. Novinárov o tom dnes informovalo vedenie polície. Motív vraždy nie je známy.

Basternáka zastrelil útočník v piatok večer pred jeho domom v Hurbanove. Výstrel ho podľa policajného viceprezidenta Michala Kopčika zasiahol do hlavy. Na páchateľa, ktorý nasadol do auta, následne začal strieľať Basternákov nevlastný syn. Jedna guľka unikajúceho muža zasiahla do lakťa, viacero striel poškodilo jeho auto. "Potom ako vozidlo zostalo nepojazdné, páchateľ z motorového vozidla vyskočil a dal sa na útek," uviedol Kopčik. Útočníka, ktorý bol zamestnancom súkromnej bezpečnostnej služby, polícia zadržala v sobotu v chate v Gabčíkove na juhu Slovenska.

Motív vraždy nie je podľa polície známy. "Pracuje sa s viacerými možnými vyšetrovacími verziami," poznamenal Kopčik.

Deň pred vraždou sa vraj niekto pokúšal dostať na pozemok, kde stojí Basternákov dom. Polícia údajne politika vypočula a dohodla sa s ním, že si príde stiahnuť záznam z bezpečnostných kamier namontovaných na dome.

Na Basternáka, ktorý bol tiež poslancom nitrianskej krajskej samosprávy a kontrolórom Hurbanova, strieľali už v marci. Guľka ho netrafila a zastavila sa v železnej bráne. Politik vtedy požiadal o policajnú ochranu, neskôr si to však rozmyslel. "Po tom, ako mu bolo policajtmi vysvetlené, čo zahŕňa ochrana, tak od tejto požiadavky ustúpil," tvrdil Kopčik. Súčasťou policajnej ochrany totiž môže byť aj zmena identity, či zmena bydliska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu