Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kúpele Sliač si majú požičať neštandardne, od menšinového akcionára

Kúpele Sliač
Kúpele Sliač

BRATISLAVA - Fond národného majetku (FNM) po júnových parlamentných voľbách podľa denníka Sme súhlasil s neštandardnými podmienkami pôžičky pre Kúpele Sliač od ich menšinového akcionára blízkeho SNS.

Ak transakciu tento mesiac odsúhlasí valné zhromaždenie kúpeľov, štát by mohol nad firmou stratiť kontrolu, napísal dnes denník. Nový minister hospodárstva ohlásil, že vláde zrejme predloží návrh na výmenu vedenia FNM.

Pôžičku vo výške 1,5 milióna eur má kúpeľom poskytnúť firma KK Company podnikateľa Karola Konárika, ktorá v kúpeľoch drží 13 percent akcií. Až do splatenia dlhu by podľa podmienok úveru štát ako 67-percentný akcionár kúpeľov nemohol sám presadiť výmenu vedenia či zmenu základného imania kúpeľnej spoločnosti, poznamenalo Sme. Dodalo, že dvaja z troch členov predstavenstva kúpeľov sú blízki Konárikovi. Ak by kúpele úmyselne prestali platiť pôžičku, "konárikovci" by vraj mohli kúpele ovládať prakticky donekonečna.

Minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) ohlásil, že doterajší členovia vedenia FNM pravdepodobne prídu o funkciu. "Zrejme v stredu predložím návrh na odvolanie Výkonného výboru FNM a na vymenovanie nového," povedal. Vedenie FNM ovládajú nominanti strán bývalej koalície.

Konárik podmienky úveru pre kúpele obhajoval. "To je normálne. Keď si niekto od vás požičia peniaze, musíte si ich zablokovať tak, aby sa vám nestalo, že sa jedného dňa zobudíte a zistíte, že sú v prdeli ako BMG Invest a ostatné," tvrdil.

V Kúpeľoch Sliač sa liečia najmä pacienti so srdcovo-cievnymi chorobami. Sme pripomenulo, že ich unikátom je prameň, aký vyviera iba na štyroch miestach na svete. Firma, ktorá vlani vykázala stratu viac ako 1,29 milióna eur, ponúka klientom zhruba 400 lôžok v jednom kúpeľnom hoteli.

Ďalších päť kúpeľných domov je pre zlý technický stav mimo prevádzky. Spoločnosť odhadla, že na komplexnú rekonštrukciu areálu by potrebovala 30 miliónov eur. V minulosti sa štát sporil o vlastníctvo kúpeľov s firmou Corvas niekdajšieho ministra zdravotníctva Viliama Soboňu za HZDS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu