Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Kontroverzný sudca Štefanko uspel v spore so štátom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kontroverzný sudca Jozef Štefanko vyhral spor s parlamentom, ktorý ho podľa verdiktu bratislavského krajského súdu v roku 1999 protiprávne odvolal z funkcie podpredsedu Najvyššieho súdu. Napísal to dnes denník Pravda. Sudca sa stal verejnosti známy tým, že sa v minulosti údajne sekerou dobýjal do služobného bytu.

Verdikt krajského súdu sa očakával. Štefanku sa v spore so štátom totiž pred dvoma rokmi zastal Ústavný súd, ktorý mu tiež priznal odškodné po prepočte konverzným kurzom 8300 eur. "Odvolací súd rešpektuje nález Ústavného súdu. Napriek, tomu sa nestotožňuje s jeho právnym názorom," uviedla predsedníčka senátu. Verdikt bratislavského súdu podľa Pravdy umožní Štefankovi žiadať od štátu doplatenie príplatku, ktorý by poberal v prípade zotrvania vo funkcii podpredsedu súdu.

Ústavný súd v Štefankovom prípade rozhodol, že jeho odvolanie by mohlo viesť k "neprípustnému politickému zasahovaniu nekompetentných subjektov do nezávislej súdnej moci a aj do princípov právneho štátu".

Personálne právomoci parlamentu v súdnictve medzitým prešli na Súdnu radu. Poslanci tak v súčasnosti už nemôžu rozhodovať o odvolaní sudcu z funkcie. O Štefankovi v minulosti médiá písali najmä v súvislosti s viacerými kontroverznými činmi. Opakovane sa vraj napríklad násilne pokúšal vniknúť do bytu v budove ministerstva spravodlivosti či údajne napadol pracovníka ministerstva, ktorý ho prišiel vysťahovať. Sudca podľa Pravdy tvrdil, že dieru do dverí nevyrúbal sekerou, ale urobil ju zámočník dlátom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu