Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Radičová potvrdila pochybnosti o nominácii Galka

Ľubomír Galko a Iveta Radičová
Ľubomír Galko a Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová potvrdila, že mala určité pochybnosti o nominácii Ľubomíra Galka (SaS) na post ministra obrany. Uviedla to v diskusnej relácii, ktorú dnes odvysielal Slovenský rozhlas. Galkovi kritici vyčítali chýbajúce skúsenosti a jazykové schopnosti, v minulosti pôsobil ako šéf hypermarketu.

Premiérka doplnila, že uvidí, aké budú výsledky Galkovej práce v prvých mesiacoch, nepovedala však, či by mohol prípadne čeliť odvolaniu.

Galka nominovala do vlády druhá najsilnejšia koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS), kde zastáva funkciu podpredsedu. Viaceré médiá už skôr tvrdili, že Radičovej sa jeho nominácia nepozdávala. Nakoniec sa údajne dohodli, že do polovice októbra by Galko mal predložiť jazykový certifikát z angličtiny.

Radičová v rozhlase potvrdila, že jej otázky sa týkali toho, či sú "dobré manažérske schopnosti postačujúce pre takýto rezort" a tiež jazykových znalostí. "Je to predsa len nominácia, ktorá s tým rezortom obrany nemala nikdy nič moc spoločné," poznamenala. "Uvidíme, aké budú tie výsledky práce v prvých mesiacoch. Potom zvážime alebo rozhodneme," doplnila nová premiérka. Zároveň zdôraznila, že SaS sa zaručila za Galkove manažérske schopnosti.

Nový minister obrany tento týždeň tvrdil, že angličtinu dlhší čas nepoužíval a doučí sa ju. Galka obhajoval v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Sme aj šéf SaS Richard Sulík. "Angličtinu sa naučí, nevnímam to ako veľký problém, navyše oficiálne rokovania sa vedú s tlmočníkom.(...) Síce sa to vykresľuje veľmi dehonestujúco, že bol riaditeľom supermarketu, ale obstáť ako manažér Kauflandu nie je maličkosť. Je to makačka a drina a v tomto je Ľubo Galko výborný," tvrdil.

Radičovej kabinet vrátane Galka vymenoval prezident Ivan Gašparovič do funkcií v piatok. Stredopravá koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd nahradila pri moci predchádzajúcu vládu Roberta Fica (Smer-SD).

Nová slovenská premiérka tiež vyhlásila, že bude čo najrýchlejšie konať, ak sa pri niektorom z ministrov objaví "dôvodné podozrenie" pri verejnom obstarávaní alebo podpise zmluvy. Tvrdila, že v takom prípade požiada člena vlády o vysvetlenie. "Pokiaľ prídem k záveru, že nevie vysvetliť, tak po rozhovore s predsedom danej strany, z ktorej je takýto nominant, navrhnem výmenu ministra," vyhlásila. "Dúfam a verím, že sa také nestane," doplnila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu