Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Podpredseda SaS Galko sa stane ministrom obrany

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Podpredseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Ľubomír Galko sa napriek chýbajúcim skúsenostiam stane ministrom obrany. Napísali to dnes viaceré denníky, neskôr to potvrdil aj sám Galko. Nominácia Galka, ktorý v minulosti napríklad šéfoval maloobchodnému reťazcu, sa podľa dostupných informácií pôvodne nepáčila koaličným partnerom SaS.

Budúca premiérka Iveta Radičová vraj mala výhrady aj voči Galkovej nedostatočnej znalosti angličtiny. "Ja som po anglicky hovoril naposledy pred šiestimi rokmi," priznal dnes novinárom Galko. S budúcou premiérkou si to už podľa neho vydiskutovali. "Každý človek sa celý život učí. Na tej angličtine popracujem," prisľúbil budúci minister. Dodal, že v minulosti skôr používal nemčinu, keďže ako šéf jedného z hypermarketov mal nadriadeného Nemca.

Galko tiež potvrdil, že štátnym tajomníkom na ministerstve by sa mal stať Róbert Ondrejcsák. Ten bol riaditeľom Inštitútu bezpečnostných a obranných štúdií ministerstva obrany, keď ho viedol nominant SDKÚ Juraj Liška. "Práve Ondrejcsák má teraz Galkovi robiť odborné zázemie, ktoré budúcemu ministrovi chýba. Na starosti bude mať NATO a európsku bezpečnosť," tvrdila dnes Pravda.

Galko odmietol, že by Ondrejcsáka ako bývalého spolupracovníka SDKÚ-DS nasadili, aby ho kontroloval. "Oslovil som ho ja," povedal Galko. Ondrejcsák, ktorý v súčasnosti stojí na čele mimovládnej organizácie Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy, nastúpi na ministerstvo ako nestraník.

Pravda tiež napísala, že Vojenské obranné spravodajstvo už neriadi Ľubomír Skuhra, ktorý vojenskú kontrarozviedku viedol od leta roku 2006. Skuhra podľa denníka odišiel z armády začiatkom júla, ministerstvo to nekomentovalo.

Nová vláda nastúpi do úradu po tom, čo odstupujúci kabinet premiéra Roberta Fica podá demisiu a prezident vymenuje predsedníčku vlády a ministrov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu