Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Radičová potrebovala na zostavenie vlády 27 dní

Nová vládna koalícia
Nová vládna koalícia

BRATISLAVA - Novej premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS) sa podarilo zostaviť vládu v porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami pomerne rýchlo. Od parlamentných volieb po dnešné oficiálne vymenovanie jej kabinetu uplynulo 27 dní.

Najdlhšie sa kreovala vláda v roku 1994, naopak najkratšie pred štyrmi rokmi. Slovensko od svojej samostatnosti zostavovalo vládu po voľbách celkovo päťkrát.

Štyri strany koalície Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana (SDKÚ-DS), Sloboda a Solidarita (SaS), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Most-Híd už pred voľbami vytvorili neformálny opozičný blok, ktorý odmietol povolebnú spoluprácu so stranou Smer-Sociálna demokracia (Smer-SD) premiéra Roberta Fica. Svoj postoj zopakovali aj po zverejnení výsledkov po voľbách, ktoré ukázali, že v parlamente získali väčšinu.

Poverenie sformovať vládu však prezident Ivan Gašparovič udelil predsedovi vlády a predsedovi víťaznej strany Smeru-SD Ficovi. Tomu sa však podľa očakávania nepodarilo získať žiadneho koaličného partnera, s ktorým by získal v parlamente väčšinu. Poverenie tak vrátil a mandát dostala Radičová. Koalícia sa najskôr dohodla na programových tézach, na ďalších rokovaniach rozhodli o rozdelení postov a neskôr o ich personálnom obsadení. Tento týždeň v utorok strany podpísali koaličnú dohodu.

Prím v najdlhšom zostavovaní vlády od samostatnosti Slovenska drží Vladimír Mečiar, predseda vtedajšieho Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS). V roku 1994 od volieb po oficiálne vymenovanie kabinetu uplynulo viac ako 70 dní. Vládu vytvorilo HZDS, Slovenská národná strana (SNS) a Združenie robotníkov Slovenska (ZRS). Vytvorenie vlády sa naťahovalo, ZRS sa totiž zdráhalo oficiálne vstúpiť do kabinetu. Strany si však v parlamente podelili kľúčové funkcie už začiatkom novembra.

Naopak, najkratší čas na sformovanie kabinetu potreboval Robert Fico pred štyrmi rokmi. Hoci za možných partnerov koalície bola považovaná Strana maďarskej koalície a KDH, napokon do koalície Smer-SD po váhaní KDH prizval SNS a ĽS-HZDS. Rovnakú koalíciu tento rok Fico zostaviť nedokázal, keďže ĽS-HZDS sa nedostala do parlamentu a SNS len tesne prekročila päťpercentnú hranicu.v Zhruba mesiac potreboval na zostavenie novej vlády Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) v roku 1998 aj o štyri roky neskôr. V roku 1998 sa štyri strany vtedajšej opozície, ktoré získali v parlamente väčšinu, dohodli na vláde širokej koalície podobne ako tento rok tesne po voľbách. O štyri roky neskôr Dzurinda, tiež takmer hneď po voľbách, sa vyslovil za spoluprácu pravicových strán SDKÚ, KDH, SMK a Aliancia nového občana (ANO) a so stranami sa dohodol na povolebnej spolupráci. Z piatich parlamentných volieb od vzniku Slovenska v roku 1993 vládu zostavoval víťaz volieb len dvakrát, v roku 1994 a 2006.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu