Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gašparovič dnes vymenuje nových ministrov

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes vymenuje nových členov kabinetu premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

Štyri stredopravé strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa tak necelý mesiac po parlamentných voľbách definitívne ujmú moci a nahradia predchádzajúcu koalíciu Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS pod vedením Roberta Fica. Nový kabinet má na dnes naplánované prvé zasadnutie, chce vymenovať štátnych tajomníkov a začať práce na príprave programového vyhlásenia.

Júnové voľby síce vyhral Ficov Smer-SD, štvorica stredopravých strán však získala v parlamente väčšinu 79 zo 150 mandátov. Nová vláda plánuje konsolidovať verejné financie, bojovať proti korupcii, reformovať odvody či presadzovať zmeny v systéme súdnictva. Ústava predpokladá, že nový kabinet musí do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred poslancov s programom a požiadať o vyslovenie dôvery. Radičová má dnes tiež na programe stretnutie so šéfom českej strany TOP 09 Karlom Schwarzenbergom, ktorý sa má stať novým českým ministrom zahraničia.

Noví ministri si preberú menovacie dekréty deň po Ficovej demisii a vymenovaní Radičovej na post ministerskej predsedníčky. Predseda Smeru-SD Fico sa zrejme po štyroch rokoch vládnutia presunie na post podpredsedu parlamentu. O jeho zvolení by mohli dnes rozhodnúť poslanci, vládne kvarteto už ohlásilo, že jednu podpredsednícku stoličku v snemovni prenechá opozícii.

Parlament by tiež mal dokončiť hlasovanie o zložení výborov. Za novovymenovaných ministrov stredopravého kabinetu nastúpia náhradníci. Práve túto situáciu by teoreticky opozícia mohla využiť na obštrukcie až do nástupu náhradníkov by totiž mala mať krátkodobú prevahu. Smer-SD ani SNS však zatiaľ neohlásili, že by chceli siahnuť k zdržiavacej taktike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu