Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prezident vypíše referendum iniciované SaS

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Petičný výbor, ktorého členmi sú zástupcovia budúcej vládnej strany Sloboda a Solidarita (SaS), zhromaždil dostatok podpisov na vypísanie referenda.

Informovala o tom dnes prezidentská kancelária, ktorá po prekontrolovaní hárkov uznala platnosť 368.000 podpisov. V plebiscite by sa mali občania vyjadriť k zníženiu počtu poslancov, obmedzeniu ich imunity či zrušeniu koncesionárskych poplatkov.

Prezidentská kancelária prekontrolovala celkovo 401.126 podpisov, menšiu časť z rôznych dôvodov neuznala. Organizátorom petície stačilo na splnenie podmienky na vypísanie referenda získať podporu 350.000 občanov.

Výbor odovzdal hlave štátu celkovo viac ako 30.000 hárkov s podpismi ešte 9. júna. Prezident Ivan Gašparovič by mal referendum podľa ústavy vyhlásiť do 30 dní od prijatia podpisov. Lehota však neplynie v prípade, ak otázky na podnet hlavy štátu posudzuje Ústavný súd. Ten sa k nim musí vyjadriť v priebehu 60 dní. Gašparovič v minulosti odmietol povedať, či sa na súd obráti.

Slováci budú môcť v prípadnom referende odpovedať na šesť otázok. Okrem koncesionárskych poplatkov či zníženia počtu poslancov na 100 zo 150, by mohli vyjadriť aj svoj názor na spustenie volieb cez internet, určeniu cenového limitu na vládne limuzíny a k návrhu odobrať verejným funkcionárom právo na odpoveď podľa tlačového zákona.

Od vzniku Slovenska sa uskutočnilo v krajine už šesť referend. Platné z nich však bolo len jedno, päť plebiscitov stroskotalo na nízkej účasti. Podľa ústavy je referendum platné, ak sa hlasovania zúčastní viac ako polovica oprávnených voličov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu