Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Do Nižnej Myšle previezli prvé mobilné domy z Luníka IX

Mobilné domy z Luníka IX už priviezli do Nižnej Myšle Zobraziť galériu (3)
Mobilné domy z Luníka IX už priviezli do Nižnej Myšle (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Do obce Nižná Myšľa neďaleko Košíc dnes priviezli prvé mobilné domy z košického sídliska Luník IX. O niekoľko týždňov by sa do nich mohli nasťahovať obyvatelia, ktorí prišli o vlastné bývanie po masívnom zosuve svahu počas nedávnych povodní. Do obce postupne prevezú 15 domov.

ČTK to povedal starosta obce Marián Karvanský. Zosuvy pripravili o domovy viac ako 40 rodín. "Domy sme umiestnili na bezpečné pozemky, kde nehrozia zosuvy. Musíme ich ešte napojiť na elektrinu, vodu a kanalizáciu," uviedol Karvanský. V obci je bez domova približne 130 ľudí, zatiaľ 19 rodín požiadalo obec o poskytnutie náhradného ubytovania.

Mobilné domy budú v Nižnej Myšli rozmiestnené na samostatné pozemky. V jednoduchom dome, ktorý má plechové steny, sú dve miestnosti, plnohodnotná kuchyňa a kúpeľňa. Rodiny pravdepodobne nebudú musieť platiť obci nájomné, platiť budú len za dodávky elektriny a vody, poznamenal Karvanský.

Zosuv svahu v obci začiatkom mesiaca poškodil spolu 42 domov. Len niekoľko z nich bude po opravách opäť používateľných, ostatné pravdepodobne zbúrajú. Obec by mala v najbližších dňoch dostať päť ďalších kontajnerových domov od mesta Bratislava. Dočasné ubytovanie tak získa 20 rodín, ďalšie zatiaľ bývajú u rodinných príslušníkov. Ako dlho rodiny v nových domoch ostanú, zatiaľ nie je zrejmé.

"Môže to byť na krátko, ale môže to trvať aj dlhodobejšie, zatiaľ sa to nedá spresniť," uviedol Karvanský. Kontajnerové domy predalo obci mesto Košice za symbolické euro. V zmluve si mestská samospráva vyhradila prednostné odkupné právo za rovnakú cenu. Kontajnerové domy boli pôvodne poskladané do jedného bytového domu, ktorý mal slúžiť ako sociálne bývanie na známom košickom sídlisku Luník IX, kde žijú väčšinou rómske rodiny.

Tie však pre vysoký nájom o byty nemali záujem, mesačne totiž mali platiť približne 200 eur. Nedávne záplavy, ktoré vyvolali extrémne zrážky, spôsobili na Slovensku viacero zosuvov pôdy. V obci Kapušany pri Prešove zosuvy zničili sedem domov, v obci Malá Lodina pri Košiciach zas museli exhumovať niekoľko hrobov, ktorým hrozil zosuv do rokliny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu