Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Fico odhaľoval sochu, sprevádzali ho výkriky a piskot

Jozef Markuš a Robert Fico  odhaľujú súsošie Sv. Cyrila a Metoda Zobraziť galériu (6)
Jozef Markuš a Robert Fico odhaľujú súsošie Sv. Cyrila a Metoda (Zdroj: SITA)

KOMÁRNO - Asi dvadsať ľudí v nedeľu v juhoslovenskom Komárne protestovalo proti osadeniu súsošia vierozvestcov Cyrila a Metoda na kruhovom objazde v centre mesta. Dosluhujúceho premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý prišiel pamätník odhaliť, viacerí vypískali. Slávnosti v pohraničnom meste, kde žije prevažne maďarsky hovoriace obyvateľstvo, sa zúčastnilo asi 500 ľudí.

Proti premiestneniu sochy, ktorá stála doteraz na priečelí domu Matice slovenskej, bola radnica; vybudovanie podstavca pod dielom označila za protizákonné.

Súsošie odhalili v Komárne krátko pred Ficovým odchodom z postu premiéra. Na podujatí sa objavilo aj viacero členov jeho strany. "Asi si to objednali, aby sa mohli s nami rozlúčiť," poznamenal ironicky jeden z prítomných účastníkov. Ficov kabinet zrejme po nástupe budúcej stredopravej koalície podá už vo štvrtok po ustanovujúcej schôdzi parlamentu demisiu.

Mnohí účastníci akcie mali so sebou slovenské vlajky, niektorí prišli hromadne na autobusoch z iných obcí a miest. Odporcovia naopak mávali maďarskými zástavami, pískali a púšťali sirénu. Pri odhaľovaní diela sa ozývali výkriky "Hanba!" či "Choďte domov". "Vítame slovenských turistov v našom meste, v Komárne!" hlásal zas hlavný transparent, ktorí aktivisti rozprestreli v slovenčine a maďarčine.

Fico, ktorý sa v minulosti netajil svojim národným zameraním, ocenil, že sa súsošie podarilo premiestniť. Premiér podporil úsilie Matice slovenskej o umiestnenie sochy v centre mesta už dávnejšie. Riešenie s primátorom mesta Tiborom Bastrnákom (Most-Híd) však nenašli. Postavenie sochy na mestskom pozemku si totiž vyžaduje súhlas samosprávy, tá miesto pre sochu slovanských vierozvestcov nemala. V minulom roku však našli v Komárne priestor pre sochu uhorského kráľa Štefana. Súhlas mesta s premiestnením Cyrila a Metoda sa vraj podarilo obísť tým, že sochu odhalili na štátnom pozemku v strede nového kruhového objazdu, cez ktorý prechádza väčšina áut smerom do Maďarska.

"Verím, že občania Komárna preukážu dostatok občianskych cností voči súsošiu svätých Cyrila a Metoda, ktorí sú pre Slovákov apoštolmi najvyššieho rangu, patrónmi Európy posvätení pápežom," vyhlásil Fico. Slováci si vierozvestcov pripomínajú každý rok 5. júla štátnym sviatkom.

Proti odhaleniu takmer štvormetrového bronzového súsošia, ktorý vytvoril akademický sochár Ladislav Berák, sa postavila aj mimoparlamentná SMK. Spôsob umiestnenia označili za dehonestáciu odkazu vierozvestcov a údajné obídenie platných zákonov za "nemiestnu provokáciu". Dnes pritom dielo odhalili už po druhý raz, na budovu Matice v Komárne ju osadili po dlhoročných sporoch ešte v roku 2003.

Slovensko-maďarské vzťahy sú dlhodobo napäté. Maďarským politikom sa napríklad počas pôsobenia odchádzajúcej vlády nepozdávalo, že v kabinete má zastúpenie národne orientovaná SNS Jána Slotu, ktorý je známy svojimi protimaďarským vyjadreniami. Časť slovenských politikov zasa za radikálne názory kritizuje nového maďarského premiéra Viktora Orbána.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu