Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Freedom House: Slovensko má suverénne najhorší vývoj

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Úroveň demokracie vo väčšine európskych transformujúcich sa krajinách sa v roku 2009 v porovnaní s predchádzajúcim rokom mierne zhoršila. Vyplýva to z najnovšej správy americkej mimovládnej organizácie Freedom House, ktorá sa zaoberá monitorovaním demokratických inštitúcií na celom svete.

Spoločnosť vo svojej analýze okrem iných postkomunistických krajín spomína aj Slovensko, kde sa úroveň demokracie podľa Freedom House zhoršila v takmer každom ukazovateli a spomedzi všetkých krajín zaradených do rebríčka tak má z tohto hľadiska najhorší výsledok.

Správa Transformujúce sa krajiny (Nations in Transit) analyzovala situáciu súvisiacu s fungovaním demokracie v 29 postsovietskych, balkánskych a stredoeurópskych krajinách. Najhoršie skončili autokratické režimy v dvoch stredoázijských republikách - v Uzbekistane a Turkménsku. Až 80 percent obyvateľov štátov bývalého Sovietskeho zväzu, teda asi 221 miliónov ľudí, stále žije v autoritárskych spoločnostiach, kde prichádza k porušovaniu ich základných ľudských aj politických práv.

Iná situácia je v členských krajinách Európskej únie s už zavedenými demokraciami. Výnimkami sú podľa Freedom House Bulharsko a Rumunsko, kde fungovanie demokratických inštitúcií nahlodáva obrovská miera korupcie. Americká organizácia preto oba štáty zaradila len do kategórie "čiastočne konsolidované demokracie". Freedom House pri svojej analýze skúmal sedem kategórií - volebný proces, občiansku spoločnosť, nezávislé médiá, celoštátnu demokratickú vláda, regionálne demokratické samosprávy, fungovanie a nezávislosť súdnictva a korupciu.

Slovensku priradili experti v porovnaní s rokom 2008 horší rating v piatich zo siedmich kritérií, čo bolo najviac zo všetkých skúmaných štátov. V krajine sa tak podľa Freedom House zhoršila situácia v oblasti volieb, nezávislosti médií, celoštátnej demokratickej vlády, nezávislosti súdnictva a korupcie. Zlepšenie krajina nezaznamenala v žiadnej zo zvyšných dvoch oblastí. V regióne strednej Európy išlo o suverénne najhorší regres, čo experti zdôvodňujú stúpajúcou koncentráciou moci v rukách vlády, početnými škandálmi a obrovským nárastom korupcie.

Organizácia Freedom House je nezávislá mimovládna organizácia so sídlom v americkom Washingtone. Zaoberá sa výskumom a monitorovaním demokracie a politických, občianskych a ľudských slobôd. V roku 1941 ju založili prominentní Američania, ktorí tak chceli bojovať so stúpajúcimi hrozbami demokracie vo viacerých častiach sveta. Freedom House podľa vlastných slov bojuje proti utláčaniu oponentov v autokratických režimoch založených tak na krajne pravicovej, ako aj krajne ľavicovej ideológii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu