Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Nižnej Myšli ďalšie zosuvy, 16 domov zbúrajú

V Nižnej Myšli sa zosunul svah pri kostole Zobraziť galériu (7)
V Nižnej Myšli sa zosunul svah pri kostole

BRATISLAVA - Záplavy na východe Slovenska ďalej ustupujú. Rieky počas nedele a v noci na dnes výraznejšie klesli, obyvatelia juhu Košického kraja začali s odstraňovaním následkov. Voda však ešte stále ohrozuje ľudí v obciach pri Ondave v okrese Michalovce, kde rieka vyteká cez pretrhnutú hrádzu.

„Tretinu obce začiatkom víkendu zaliala rieka Hornád a obyvatelia sa k domom dostali až v nedeľu. Obnovil sa aj zosun pôdy,“ informoval starosta Nižnej Myšle Marián Karvanský. Takú vodu ako cez víkend Myšľa ešte nezažila, že by voda dosiahla až k hlavnej ceste.

Nedeľná bohoslužba sa namiesto v kostole ohrozenom zosuvom konala na nádvorí miestneho múzea. „Statika kostola bola trošku narušená, pretože štyri metre pred kostolom sa svah zosunul. Múry kostola však nie sú popraskané. Je to vážne, ale nie život ohrozujúce,“ povedal tunajší farár Stanislav Jancusko. Statik však neodporúčal, aby boli teraz v kostole bohoslužby. „V Lokalite Varhegy sa zosunula ďalšia pôda. Časť svahu sa oprela o jeden rodinný dom a už je neobývateľný. Statik po kontrole povedal, že 16 domov je absolútne neobývateľných a treba ich zbúrať. Ostatné z celkového počtu 40 domov môžu byť obývateľné, ale len pod podmienkou, že bude sanovaná celá oblasť svahu. To znamená že bez technického zabezpečenia proti ďalším zosuvom je všetkých štyridsať domov neobývateľných,“ povedal Karvanský. Momentálne nedokáže odhadnúť približnú výšku škôd, pretože okrem domov zosuv poškodil inžinierske siete, najmä komunikácie, ktoré len nedávno zrekonštruovali. Ďalšie škody spôsobila na majetku obce i občanov povodeň. „Keď sa vylial Hornád, bola prakticky zaplavená približne tretina domov, celá pravá strana pod hlavnou cestou,“ povedal Karvanský. Dnes si starosta netrúfa povedať, ako dlho potrvá odstraňovanie následkov po zosuve.

Situácia sa zlepšila v obciach pri Košiciach. V Sadoch nad Torysou odčerpali aj za pomoci veľkokapacitného čerpadla z Česka väčšinu vody zo zaplavenej časti a ľudia sa dnes ráno vrátili do svojich domov. "Začína upratovanie, do obce priviezli veľkokapacitné kontajnery, zatiaľ nie je zrejmé, či domy boli staticky poškodené," uviedla pracovníčka obecného úradu. Najviac boli postihnuté prízemné domy, ktoré voda často zaplavila až po strechu.

Napätá ostáva situácia na Zemplíne, kde Ondava stále vyteká cez pretrhnutú hrádzu. "Evakuácia trvá, máme tu Rómov z našej aj susednej obce," uviedla pracovníčka obecného úradu v Markovciach. Ondava však už tiež postupne klesá, vodohospodári sa dnes pokúsia zabezpečiť prístup ťažkej techniky k otvoru v hrádzi, aby začali s jej opravou.

V Nižnej Myšli ďalšie
Zobraziť galériu (7)


Riziko povodní klesá aj podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu, ktorý upravil najvyššiu výstrahu pred povodňami. Tá od dnes platí už len pre juhovýchodný Zemplín a na juhozápade krajiny pri rieke Morava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu