Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Povodne skomplikovali život na východe, evakuovali 13 ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Povodne spôsobené prietržou mračien dnes skomplikovali život obyvateľom viacerých obcí vo svidníckom okrese na severovýchode Slovenska. Rozvodnená riečka Ladomirka a okolité potoky zaplavili pivnice, záhrady a cesty, z obce Krajná Poľana museli hasiči na niekoľko hodín evakuovať 13 ľudí.

Východ a juh krajiny nedávno postihli ničivé záplavy, ktoré poškodili domy, cesty a mosty. Vodný živel spôsobil škody za necelé tri stovky miliónov eur, niekoľko ľudí prišlo o život. Následky povodní sa doteraz nepodarilo odstrániť.

Rozvodnená riečka Ladomirka sa po ranných prívalových dažďoch vyliala vo viacerých dedinách svidníckeho okresu. V obci Krajná Poľana voda zatopila pivnice, studne a záhrady rodinných domov. "Z jednej bytovky museli hasiči evakuovať 13 ľudí, voda však opadla a obyvatelia sa môžu vrátiť do svojich bytov," povedal službukonajúci operačný dôstojník hasičov Ľuboš Pasnišin.

Hasiči zasahovali aj v obci Bodružal, kde voda poškodila most a podmyla cestu. Pasnišin upozornil, že cestu z obce v smere na Príkru môžu využívať zatiaľ len osobné autá. Úplne neprejazdná je podľa neho cesta do dediny Šemetkovce. "Na vozovke sú nánosy bahna, doprava je zablokovaná," dodal.

Rozvodnený živel v obci Krajné Čierno zas strhol dva mosty, obyvatelia dediny vraj zostali bez elektriny. "Voda zaplavila trafo stanicu, dodávky elektriny boli prerušené," poznamenal Pasnišin. Hasiči vraj zasahovali aj v obci Vagrince, kde zo zatopených záhrad a pivníc vyťahovali vodu.

Povodne, ktoré zasiahli Slovensko na prelome mája a júna, spôsobili podľa predbežných odhadov škody za viac ako 260 miliónov eur. Občania niektorých zaplavených obcí už dostali peniaze z prvého kola pomoci, na ktorú dosluhujúca vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vyčlenila 25 miliónov eur. Viacerí starostovia sa však sťažovali, že finančné prostriedky meškajú a sú rozdeľované nesystémovo. Obce a mestá v obave z finančného kolapsu žiadajú od štátu okamžité zálohové platby, ktoré by im vraj mohli pomôcť zmierniť dopady ničivých záplav.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu