Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Sedem hodín blokovali vjazd do Yury v R.Sobote

Odborári zablokovali vjazd do areálu Zobraziť galériu (3)
Odborári zablokovali vjazd do areálu (Zdroj: SITA)

RIMAVSKÁ SOBOTA - Približne 30 členov odborového zväzu Kovo dnes na sedem hodín zablokovalo vjazd do areálu juhokórejského výrobcu autokáblov Yura v Rimavskej Sobote. Odborom sa nepáči, že firma údajne nedodržiava Zákonník práce a jej vedenie odmieta vznik odborov v podniku.

Blokáda kamiónov s materiálom a hotovými výrobkami mala podľa šéfa odborového zväzu Emila Machynu trvať niekoľko dní, popoludní však pracovníci začali vynášať výrobky z areálu ručne a odbory štrajk ukončili.

Odborári chceli blokádou donútiť vedenie firmy k rokovaniu. "Zatiaľ rátame, že tu budeme niekoľko dní a uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia, podľa toho sa zariadime," povedal dopoludnia Machyna. Popoludní však vedenie firmy nariadilo zamestnancom naložiť kamión hotovými výrobkami pre žilinskú Kiu mimo areálu závodu. Pracovníci najskôr chceli vyviezť káblové zväzky z firmy osobným autom, neskôr po konflikte s odborármi začali vynášať výrobky z areálu firmy ručne. "V tom im nemôžme zabrániť, blokádu sme preto k 17:00 ukončili," dodal Machyna.

Blokádu svojimi osobnými autami zabezpečovali odborári zo Žiliny a ďalších miest, z miestnych členov odborov prišla pred firmu iba prepustená pracovníčka Drahoslava Kurjanová. Spoločnosť jej vraj dala výpoveď po tom, čo oznámila, že je členkou zakladajúceho výboru odborovej organizácie. Oficiálnym dôvodom podľa Kurjanovej bolo porušenie pracovnej disciplíny, rozprávala sa na pracovisku.

V minulosti mala firma podľa informácií zásoby materiálu na výrobu približne na jeden deň. Či sa po pondelkovom oznámení o okupačnom štrajku spoločnosť materiálom predzásobila, nie je známe. Šéf kórejskej Yury Pak Sung-kil sa s odborármi odmietol stretnúť.

Štrajk v Yure nespôsobil problémy jej odberateľovi, spoločnosti KIA, ktorá vyrába automobily neďaleko Žiliny. "U nás výroba plynule beží. Nemáme ani indície, že by malo dôjsť k nejakému ohrozeniu výroby v našom závode," povedala Katarína Cadrová z tlačového oddelenia KIA Motors Slovakia.

Pracovníci Yury v Rimavskej Sobote, kde je viac ako 30-percentná nezamestnanosť, založili odbory najmä pre údajné nedodržiavanie Zákonníka práce a zlú komunikáciu vedenia so zamestnancami. Sťažovali sa najmä na nadmerné množstvo nadčasov. Problémy vyvrcholili na jar v závode firmy v Hnúšti, kde jeden z pracovníkov fyzicky napadol riaditeľa. V Hnúšti sa však zamestnancom nepodarilo odbory založiť. Pracovníkom, ktorí sa k odborom hlásili, nepredĺžili pracovné zmluvy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu